Cotoneaster damerii Schneid. – Polegla dunjarica

500,00 RSD

Cotoneaster damerii Schneid. – Polegla dunjarica je poreklom iz centralne i zapadne Kine. Razvija zimzeleni žbun visine 10-50 cm i širine 1,5-2 m, koji brzim rastom lako prekriva veće površine. Grane se razvijaju gotovo horizontalno prekrivajući tlo, a na mestu na kom ga dotiču, razvijaju adventivno korenje, pa brzo formiraju gust tepihPrekrivene su sitnim sjajnim kožastim tamnozelenim ovalnim listovima celog oboda, dužine do 2 cm i širine 0,5 cm. Atraktivni su tokom celog vegetacionog perioda. Mladi listovi na proleće imaju jarko zelenu boju, a kasnije tokom leta postaju tamnije zeleni. Cvetovi su pojedinačni, sitni, sa pet latica. Beli su sa ružičastom nijansom sa spoljne strane, pa su nerascvetali pupoljci rozi. Javljaju se na proleće, obično u maju i junu. Iz njih se razvija mnoštvo sitnih (prečnika 5-7 mm), jarko crvenih plodova, koji naročito dolaze do izražaja na tamno zelenoj pozadini lišća. Ptice ih rado jedu. Plodovi ostaju tokom većeg dela zime na grančicama, nudeći predivan ukrasni efekat. Vrsta je jednostavna za gajenje. Dobro podnosi uslove kontinentalne klime, topla leta i najintenzivnije zimske mrazeve, a otporna je i na dim, prašinu i sušu. Odlično podnosi orezivanje.

Položaj: Puno sunce ili delimična senka. Dobro podnosi i zasenjene položaje, ali na njima slabije cveta i plodonosi.

Zemljište: Uspeva na svim tipovima zemljišta osim na teškim koja nisu ocedna. Najviše joj pogoduju plodna zemljišta neutralne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene. Otporan na sušu.

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine 0,1-0,5 m i širine 1,5-2 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi imaju svetlo zelenu boju. Biljka je prekrivena sitnim ružičastim pupoljcima, a potom belim cvetovima.
  • Leto: Listovi su sjajni, tamno zeleni. Iz cvetova se razvijaju bobice koje su najpre zelene, a sazrevanjem menjaju boju u jarko crvenu.
  • Jesen: Listovi su sjajni, tamno zeleni. Biljka je ispunjena sitnim crvenim bobocama.
  • Zima: Zimzelena vrsta čije grane su veći deo zime prekrivene crvenim bobicama.

Upotreba: U parkovima, malim vrtovima, krovnim baštama, žardinjerama. Koristi se samostalno ili u mešovitim kompozicijama sa drugim ukrasnim listopadnim i četinarskim žbunjem i perenama. Odličan je pokrivač tla. Često se koristi za prekrivanje padina jer stabilizuje tlo i ograničava pojavu korova.

Nema na stanju
 

Opis