Acer palmatum “Moonfire” – Palmolisni crvenolisni javor “Moonfire” 0,5m

4.000,00 RSD

Acer palmatum Тhunb. – Palmolisni javor potiče iz Kine, Koreje i Japana. Kultivar “Moonfire” (otkriven 1974. godine) se razvija kao grm ili nisko drvo visine i širine do 4 m. Raste sporo, ali nešto brže od drugih kultivara palmolisnog javora. Ovom drveću veličanstvenog izgleda uopšte nije potrebna rezidba i preporučuje se da se pusti da održi svoj prirodni oblik. Režnjeviti listovi ovog kulitivara su atraktivni tokom celog vegetacionog perioda. Mladi listovi na proleće imaju tamno bordo boju, a kasnije tokom leta postaju otvorenije crveni, osim na senčnijim mestima gde boja ostaje tamnija. Na jesen poprimaju vatreno crvenu boju. Cvetovi su  ne tako upadljivi kao kod ostalih cvetnice, ali ipak privlačni. Bordo-crvene boje su i pojavljuju se u prvoj polovini proleća zajedno sa lišćem. Ovaj kultivar dobro podnosi uslove kontinentalne klime.

Položaj: Polusenka ili puno sunce sa malo senke tokom najtoplijeg dela dana. Odgovaraju mu pozicije sa velikom vlažnošću vazduha, npr. na obali reke ili u blizini jezera i bazena.

Zemljište: Uspeva na svim tipovima zemljišta osim na teškim glinovitim karbonatnim koja nisu ocedna. Najviše mu pogoduju zemljišta neutralne ili blago kisele reakcije obogaćena tresetom.

Potrebe za vodom: Umerene. Ne podnosi sušu.

Dimenzije: Razvija se kao žbun ili minijaturno drvo maksimalne visine do 2,5 m. Ima izuzetno spor porast.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi imaju bordo boju. Sa listanjem se razvijaju i sitni bordo-crveni cvetovi.
  • Leto: Listovi su otvorenije crvene boje, a biljku krase crvenkasti plodovi leptirastog oblika.
  • Jesen: Listovi poprimaju vatreno crvenu boju (po kojoj je kultivar dobio ime).
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: U parkovima, malim vrtovima, krovnim baštama. Posađen uz mirnu vodenu površinu (jezerce), palmolisni javor stvara odličnu sliku koristeći efekat “vodenog ogledala”. Spororastuća je vrsta niskog rasta, pa je pogodna i za gajenje u većim žardinjerama, kada se savetuje zastiranje zemljišta borovom korom.

 
Nema na stanju