Acer palmatum “Orange Dream” – Palmolisni javor “Orange Dream”

2.200,00 RSD

Acer palmatum Thunb. – Palmolisni javor potiče iz Kine, Koreje i Japana. Kultivar “Orange Dream” se razvija kao grm ili minijaturno drvo visine i širine do 2,5 m. Raste sporo, pa desetogodišnja biljka obično dostiže nešto više od 1m. Ovom drveću veličanstvenog izgleda uopšte nije potrebna rezidba i preporučuje se da se pusti da oblikuje svoj prirodni oblik. Režnjeviti listovi ovog kulitivara su atraktivni tokom celog vegetacionog perioda. Mladi listovi na proleće imaju narandžaste i losos-roze margine i žuto-zelene centralne delove liske. Od sredine juna do jeseni listovi su nežno žuto-zelene boje, a na jesen poprimaju jarko narandžastu. Cvetovi su  ne tako upadljivi kao kod ostalih cvetnice, ali ipak privlačni. Ljubičasto-crvene boje su i pojavljuju se u prvoj polovini proleća zajedno sa lišćem. Ovaj kultivar dobro podnosi uslove kontinentalne klime.

Položaj: Polusenka ili puno sunce sa malo senke tokom najtoplijeg dela dana. Odgovaraju mu pozicije sa velikom vlažnošću vazduha, npr. na obali reke ili u blizini jezera i bazena.

Zemljište: Uspeva na svim tipovima zemljišta osim na teškim glinovitim karbonatnim koja nisu ocedna. Najviše mu pogoduju zemljišta neutralne ili blago kisele reakcije obogaćena tresetom.

Potrebe za vodom: Umerene. Ne podnosi sušu.

Dimenzije: Razvija se kao žbun ili minijaturno drvo maksimalne visine do 2,5 m. Ima izuzetno spor porast.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi imaju narandžaste i losos-roze margine i žuto-zelene centralne delove liske. Sa listanjem se razvijaju i sitni ljubičasto-crveni cvetovi.
  • Leto: Listovi su žuto-zelene boje, a biljku krase plodovi leptirastog oblika.
  • Jesen: Listovi poprimaju intenzivno narandžastu boju (po kojoj je kultivar dobio ime).
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: U parkovima, malim vrtovima, krovnim baštama. Posađen uz mirnu vodenu površinu (jezerce), palmolisni javor stvara odličnu sliku koristeći efekat “vodenog ogledala”. Spororastuća je vrsta niskog rasta, pa je pogodna i za gajenje u većim žardinjerama, kada se savetuje zastiranje zemljišta borovom korom.

 

Opis