Berberis thunbergii “Red Rocket” – Tunbergov berberis “Red Rocket”

800,00 RSD

Rod žutika ili berberika, kako još berberise kod nas zovu je bogat vrstama umerenih i toplih područja severne Afrike, Evrope i Azije. Vrsta Berberis thunbergii DC. – Tunbergova žutika je poreklom iz Kine i Japana. Ima  mnogobrojne kultivare. “Red Rocketje novi kultivar sa uspravnim bodljikavim granama koji dostiže 1-2 m visine i 0,5-1,5 m prečnika. Relativno sporo raste. Ima sitne bordo listove koji su na početku vegetacije otvorenije crveni, zatim dobijaju tipičan izgled za sortu, dok u jesen poprimaju lepu narandžasto-crvenu boju. Cveta na proleće sitnim žutim cvetovima tipičnim za berberise, a iz njih se razvijaju izduženi sitni crveni plodovi koji su veoma dekorativni. Dobro podnosi uslove kontinentalne klime. Odoleva i najintenzivnijim zimskim mrazima, a otporan je i na dim, prašinu i sušu. Rezidba nije neophodna, ali je ovaj kultivar odlično podnosi, pa se po potrebi može primeniti korekciona rezidba kako bi se zadržao savršeno stubast oblik.

Položaj: Puno sunce ili polusenka, ali je na punom suncu intenzivnija crvena boja listova, obilnije plodonošenje i veća otpornost na oboljenja.

Zemljište: Uspeva na svim tipovima zemljišta osim na teškim glinovitim koja nisu ocedna. Pogoduju mu plodna zemljišta neutralne do blago kisele ili blago alkalne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene. Ne podnosi preveliku vlagu.

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine 1-2 m i širine 0,5-1,5 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi su crvenkaste boje, ali brzo postaju bordo, a biljka je ispunjena sitnim žutim cvetovima.
  • Leto: Listovi zadržavaju bordo boju tokom celog leta, samo su donji i unutrašnji listovi, koji su manje izloženi suncu zelenkasti. Grančice nose sitne izdužene bobičaste plodove koji tokom leta lagano menjaju boju od zelene ka crvenoj.
  • Jesen: Listovi poprimaju ljupku narandžasto-crvenu boju, a biljka je ispunjena sitnim jarkocrvenim izduženim bobocama.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća. Obilan rod jarkocrvenih bobica ostaje na granama do polovine zime, čineći posebnu zimsku atrakciju u vrtu, ali i idealnu hrana za sitne ptice (oprez – otrovni su za ljude!).

Upotreba: Berberis thunbergii “Red Rocket” – Tunbergov berberis “Red Rocket” je visoki kultivar berberisa, pa se često gaji kao niska živa ograda. Takođe se sadi pojedinačno ili u kompoziciji sa drugim ukrasnim listopadnim i četinarskim žbunjem gde je odličan kontrast vrstama sa zelenim, žutim ili beličastim lišćem. Može se gajiti i u žadrinjerama.

 

Opis