Berberis thunbergii “Golden Rocket” – Tunbergov berberis “Golden Rocket”

900,00 RSD

Rod žutika ili berberika, kako još berberise kod nas zovu je bogat vrstama umerenih i toplih područja severne Afrike, Evrope i Azije. Vrsta Berberis thunbergii DC. – Tunbergova žutika je poreklom iz Kine i Japana. Ima  mnogobrojne kultivare. “Golden Rocketje novi kultivar patentiran 2008. godine. Razvija kompaktan žbun sa uspravnim bodljikavim granama koji dostiže 0,6-1,3 m visine i 0,3-0,5 m prečnika. Relativno sporo raste. Ima sitne zlatno-žute listove na periferiji i žuto-zelene u unutrašnjosti krošnje. Listovi na jesen poprimaju vatreno narandžasto-crvenu do losos-ružičastu boju. Cveta na proleće sitnim žutim cvetovima tipičnim za berberise, a iz njih se razvijaju izduženi sitni crveni plodovi koji su veoma dekorativni. Dobro podnosi uslove kontinentalne klime. Odoleva i najintenzivnijim zimskim mrazima, a otporan je i na dim, prašinu i sušu. Rezidba nije neophodna, ali je ovaj kultivar odlično podnosi, pa se po potrebi može primeniti korekciona rezidba kako bi se zadržao savršeno stubast oblik.

Položaj: Puno sunce ili polusenka, ali je na punom suncu intenzivnija boja listova, obilnije plodonošenje i veća otpornost na oboljenja.

Zemljište: Uspeva na svim tipovima zemljišta osim na teškim glinovitim koja nisu ocedna. Pogoduju mu plodna zemljišta neutralne do blago kisele ili blago alkalne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene. Ne podnosi preveliku vlagu.

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine 0,6-1,3 m i širine 0,3-0,5 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Biljka je ispunjena sitnim žutim cvetovima.
  • Leto: Listovi su zlatno-žuti tokom celog leta, samo su donji i unutrašnji listovi, koji su manje izloženi suncu zelenkasti. Grančice nose sitne izdužene bobičaste plodove koji tokom leta lagano menjaju boju od zelene ka crvenoj.
  • Jesen: Listovi poprimaju vatreno narandžasto-crvenu do losos-ružičastu boju, a biljka je ispunjena sitnim jarkocrvenim izduženim bobocama.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća. Obilan rod jarkocrvenih bobica ostaje na granama do polovine zime, čineći posebnu zimsku atrakciju u vrtu, ali i idealnu hrana za sitne ptice (oprez – otrovni su za ljude!).

Upotreba: Berberis thunbergii “Golden Rocket” – Tunbergov berberis “Golden Rocket” je srednje visoki kultivar berberisa, pa se često gaji kao niska živa ograda. Takođe se sadi pojedinačno ili u kompoziciji sa drugim ukrasnim listopadnim i četinarskim žbunjem, začinskim biljkama i perenama, gde je odličan kontrast vrstama sa tamno zelenim, bordo ili crvenim lišćem. Može se gajiti i u žadrinjerama.

 

 

Opis