Acer palmatum “Bloodgood” – Palmolisni crvenolisni javor “Bloodgood”

6.000,00 RSD

Palmolisni javor potiče iz Kine, Koreje i Japana. Kultivar “Bloodgood” se razvija kao veličanstveni veliki grm koji vremenom izrasta u nisko drvo koje u izuzetnim slučajevima može dostići 8 (do 10) m. Sporo se razvija i može se očekivati da će u povoljnim uslovima dostići približnu visinu i širinu krošnje od 4-5 m za dvadesetak godina. Razvija užu krošnju od kultivara “Atropurpureum” od kog je nastao. Režnjeviti listovi ovog kulitivara su atraktivni tokom celog vegetacionog perioda. Dobro podnosi uslove kontinentalne klime.

Položaj: Polusenka (ili puno sunce).

Zemljište: Uspeva na svim tipovima zemljišta osim na teškim glinovitim koja nisu ocedna. Pogoduju mu zemljišta neutralne ili blago kisele reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun, a potom nisko drvo maksimalne visine do 8 (10) metra. Ima izuzetno spor porast.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi su tamno crveno-ružičasti, a u maju se razvijaju i sitni bordo-crveni cvetovi.
  • Leto: Listovi su tamno bordo-crvene boje sa intenzivnije crvenim lisnim drškama, a biljku krase crveni plodovi leptirastog oblika.
  • Jesen: Listovi poprimaju intenzivniju crvenu boju (po kojoj je kultivar dobio ime)
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća

Upotreba: U parkovima, malim vrtovima, u žardinjerama, u krovnim baštama. Posađen uz mirnu vodenu površinu (jezerce), crvenolisni palmolisni javor stvara odličnu sliku koristeći efekat “vodenog ogledala”.

Nema na stanju