Cupressus arizonica Greene. – Arizonski čempres

1.500,00 RSD

Cupressus arizonica Greene. – Arizonski čempres je visoki četinar iz porodice čempresa (Cupressaceae), u prirodi rasprostranjen u jugozapadnim delovima SAD (Arizona, Juta, jugozapadni Novi Meksiko i južna Kalifornija, u planinskoj oblasti južne Nevade) i Meksika. Stablo je obično visine od 10 do 25 m, sa jajasto-konusnom krošnjom i deblom prečnika do 55 cm. Kora je braon-crvena, u početku glatka, a kasnije se ljušti u dugim, uzdužnim trakama. Grane se šire horizontalno. Ljuspaste četine su guste, variraju od mutne sivo-zelene do jarko sivo-plave ili plavo-zelene boje, duge 2–5 mm. Šišarke su kuglaste do duguljaste, duge 15–33 mm, pre sazrevanja zelene, a zrele sive ili sivo-smeđe. Sazrevaju oko 20–24 meseca nakon oprašivanja, pa se na biljci mogu videti šišarice različite starosti. Šišarke ostaju zatvorene dugi niz godina, tek se otvaraju nakon što grana koja ih nosi strada u požaru ili na neki drugi način, omogućavajući semenu da kolonizuje golu zemlju nakon izloženosti vatri. U poređenju sa drugim četinarima, arizonski čempres je brzorastuća vrsta.

Položaj: Osunčan ili polusenka.

Zemljište: Nije puno probirljiv po pitanju zemljišta. Tolerantan je na siromašna i suva tla. Može uspeti čak i na krečnjačkim područjima.

Potrebe za vodom: Umerene. Kada se dobro ukoreni, otporan je na sušu.

Dimenzije: Maksimalna veličina koju razvija na prirodnim staništima oko 25 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Na vrhovima grana se iz pupoljaka razvijaju mlade grane čije su četine otvorenije boje u obnosu na zrele.
  • Leto: Četine su ujednačene tipične plavičasto-zelene boje.
  • Jesen: Četine su ujednačene tipične plavičasto-zelene boje.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Cupressus arizonica Greene. – Arizonski čempres je pogodan za formiranje visokih slobodnorastućih drvoreda, kao solitarno drvo, za  sadnju u grupama ili masivima i za pošumljavanje. Relativno dobro podnosi uslove gradske sredine. Orezivanje mu ne škodi, ukoliko je blago i povremeno.