Kišni vrt

Ukoliko živite u ravničarskom kraju ili brdskim predelima, svaka parcela ima jedno mesto gde se voda skuplja nakon obilnih padavina. Moguća je čak i pojava mikro potoka u dvorištu ka najnižem delu dvorišta. Ovakva mesta su idealna za kišni vrt, a kišni vrt predstavlja vrt gde su dekorativne vrste posađene na najnižoj koti dvorišta ili bašte. Prednosti formiranja kišnog vrta su brojne. Sprečavaju zagađenje – kiše koje padnu i slobodno teku po površini zemljišta skuplja sav višak prihrane koju smo dodali travnjaku (ponajviše azot i fosfor). Ovi elementi, iako su vrlo značajni za lep travnjak u suvišku mogu zagaditi reke i jezera pri čemu može doći do pomora ribe. Kišni vrtovi rešavaju problem bara i stajaće vode u dvorištima, plavljenja kuće (podrumi).

Veličina kišnog vrta zavisi od ukupne površine vrta. Što je vrt veći, biće mesta za više različitih biljaka i biće veća sposobnost skupljanja vode. Ukoliko parcela nema prirodno udubljenje za kišni vrt, moramo ga sami napraviti – udubljenje od tridesetak centimetara će biti dovoljno. Neophodno je da ima ravno dno o pad po obodu ka dnu. Na dno možemo postaviti šljunak ili kamenje koje ima ulogu da zadrži sav višak vode dok je biljke ne usvoje. Oblik vrta određujemo sami.

Sadnja u kišnom vrtu se planira i najčešće se sade višegodišnje trajnice zbog dubokog korenovog sistema. Biljke koje se postavljaju u centralni deo kišnog vrta upijaju mnogo više vode od biljaka po obodu. Za sadnju u centralnom delu pogodne su biljke iz familije Fabaceae, Poaceae, Malvaceae, Asteraceae i druge. Biljke koje se gaje po obodu imaju manje potrebe za vodom pa ovde sadimo biljke koje vole povremeno plavljenje ali im ne smeta ni sušni period. Ukoliko želimo drvo u kišnom vrtu, biramo manje forme drveća- kalemljene ili žalosne forme.

Kišni vrtovi zahtevaju manje održavanja od ostatka bašte, međutim u prvoj godini nakon formiranja nega mora biti detaljna dok biljke ne razviju korenov sistem. Tokom sušnog perioda zalivanje treba da bude obilno kako bi se biljke podstakle na razvoj zdravog korenovog sistema. Radi zdravlja biljaka i estetike, treba redovno uklanjati korov. Najbolje vreme za uklanjanje korova je posle kiše, a u suzbijanju istog može pomoći i sloj malča.