Jesenja priprema biljaka

Jesenja priprema biljaka pred zimski period, započinje sredinom oktobra/početkom novembra. Ovo je prilika za sadnju ili presađivanje biljaka, sakupljanje i kompostiranje lišća, za prihranu, za orezivanje biljaka i zaštitu od bolesti i štetočina.
Skupljeno suvo lišće može da nam posluži kao zaštita biljaka od mrazeva, a možemo ga i kompostirati pri čemu dobijamo prihranu za biljke. Ukoliko posedujete zalivni sistem, treba ga ispustiti pre prvih mrazeva i izbeći oštećenja na instalacijama. Preporučuje se i jesenja prihrana biljaka određenom dozom, organskim ili veštačkim đubrivima po preporuci stručnjaka iz poljoprivredne apoteke.
Ruže, ukrasno žbunje, topijarne forme, četinari i neki lišćari se orezuju kako bi na proleće dobili na punoći habitusa, kako bi im se održavao određeni oblik ili kako bi se uklonile suve i slomljene grane.
Zaštita od bolesti i štetočina se preporučuje radi prevencije, ukoliko biljke nisu već obolele ili su napadnute od strane nekih štetočina kada mora odmah da se reaguje.
Jesenja sadnja je najbolji period za nabavku novih sadnica za Vaš vrt ili za presađivanje na neko novo mesto. Vegetacija pred smiraj, opalo lišće, povoljne jesenje temperature su uslovi za sadnju/presađivanje biljaka. Biljka ukoliko nije u kontejneru, već u trapu kada se sadi tokom jeseni „trpi“ manje stresa prilikom sadnje/presađivanja i presecanja žila i dobija veći period mirovanja i ukorenjavanja do proleća. Nakuplja vlagu tokom zimskih meseci, upija jesenju prihranu i u proleće je spremna da zablista. Sadnice koje se nalaze u saksijama/kontejnerima se mogu saditi tokom cele godine.