Uređenje Svetosavskog hrama na Novom naselju

U saradnji sa građevinskim preduzećem „Graditelj NS“ radili smo ozelenjavanje prostora oko Svetosavskog hrama na Novom naselju u Novom Sadu. Posađene su razne sadnice listopadnog i četinarskog drveća i ukrasnog žbunja. Posađeno je oko 140 stabala visine 2-4 m i urađeno je njihovo ankerisanje.

Vrste koje smo sadili su: Pinus nigra (crni bor), Pinus strobus (Vajmutov bor), Picea pungens „Glauca“ (plava bodljiva smrča), Picea omorika (Pančićeva omorika), Cupressocyparis x leylandii „Gold rider“ (Lejlandov čempres), Quercus palustris (močvarni hrast), Liriodendron tulipifera (tulipanovac), Tilia cordata, Liquidambar styraciflua (likvidambar), Carpinus betulus „Fastigiata“ (piramidalni grab). Od ukrasnog žbunja posađene su ruže, Photinia x fraseri „Red Robin“ (fotinija), Thuja occidentalis „Danica“ (okrugla tuja „Danica“), Pyrocantha coccinea (vatreni grm). Odrađene su priprema i nivelacija zemljišta i posađena je travna smeša u količini od 213 kg.

Postavljeni su agrotextil i graničnici, a nakon sadnje svih biljaka posut je malč radi sprečavanja probijanja korova i održavanja vlage.

Kako izgleda proces uređenja dvorišta

 

Prvi korak do savršeno uređenog dvorišta jeste da dođemo kod vas zajedno sa arhitektom, snimimo postojeće stanje, premerimo teren i saslušamo koje su Vaše želje, da li želite određene biljke i kako biste voleli da izgleda dvorište. Mi ćemo Vam ponuditi i naše stručno mišljenje kako bismo osmislili idealno rešenje.
Pripremni radovi
Kada smo do detalja osmilili svaki detalj i pedalj terena, krećemo sa realizacijom i to od pripremnih radova koji podrazumevaju:
1. ašovljenje terena
2. usitnjavanje zemlje
3. čišćenje terena
4. nasipanje humusa i treseta

U slučaju da se radi formiranje živog zida ili ograde našim mašinama ćemo iskopati kanale u koje će se kasnije saditi biljke, kao što su tuje, tise, šimšir i drugo.

Dakle, priprema je pola posla i zato se prvi radovi rade temeljno kako bi se postavila odlična osnova za Vašu buduću oazu.