Potentilla fruticosa “Limelight” – Žbunasti petolist “Limelight”

Potentilla fruticosa “Limelight” je kultivar žbunastog petolista (Potentilla fruticosa L.), drvenastog listopadnog grma iz porodice ruža (Rosaceae), koji ima cvetove čije su okruglaste latice bele sa žutim delovima prema centu cveta. Prekrivaju biljku od maja ili početka juna do septembra. Cvetanje ove biljke ništa ne uznemirava, ni toplota, ni relativna isušenost tla. Formira zaobljen i gust žbun, razgranat od osnove, visine i širine oko 1 m. Tanke i razgranate grane nose veoma sitno lišće izdeljeno na pet (ređe 3 ili 7) listića (ime petoprsta) koje daje prelepu čipkastu lakoću zelenoj silueti biljke. Blago beličasta maljavost na donjoj strani lišća daje svilenkast i srebrnast izgled. Jednostavna je za gajenje, bez posebnih zahteva. Odlično podnosi rezidbu. Redovna rezidba podstiče stvaranje gušćeg žbuna koji naredne godine obilnije cveta.

Položaj: Puno sunce ili polusenka. Na potpuno osunčanim položajima cvetovi će imati jači kontrast, a u delimičnoj senci boja će biti malo manje živopisna.

Zemljište: Nije puno probirljiva po pitanju zemljišta. Može se gajiti na bilo kom zemljištu, čak i  krečnom, ako je dobro drenirano.

Potrebe za vodom: Umerene. Dobro podnosi sušu.

Dimenzije: Dostiže visinu i širinu oko 1 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće su mladi listovi nežno zeleni, a zreli postaju tamnozeleni. Krajem proleća biljka počinje da cveta.
  • Leto: Tokom celog leta je u cvetu.
  • Jesen: Ako je zima blaga, biljka cveta do prvih mrazeva. Jesenja boja lišća je žuta.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Potentilla fruticosa “Limelight” je listopadni grm koji se svugde uklapa – u mešovite kompozicije sa drugim lišćarskim ili četinarskim žbunjem i perenama, ali i u velike saksije na terasi ili balkonu. Idealna je biljka za mali vrt ili balkon.

 

Nema na stanju
 

Opis