Hamamelis virginiana L.

Hamamelis virginiana L. potiče iz istočnih delova Severne Amerike, gde u prirodi raste na plodnim zemljištima rečnih dolina. Razvija se kao žbun ili nisko drvo sa gustom krošnjom, visine i širine do 5 m. Kora je svetlo smeđa, glatka, ljuskava, unutrašnja kora crvenkastoljubičasta. Listovi su ovalni, krupni, tamnozeleni, a u jesen pred opadanje poprimaju jarke boje – prelivaju se od žute, preko narandžaste, do plameno crvene. Cvetovi su vrlo specifični, sastavljeni od četiri duge tanke latice žute boje, vrlo mirisni. Cveta u jesen, počinje pred opadanje intenzivno obojenog lišća i nastavlja se u kasnu jesen. Plod je tvrda drvenasta kapsula dugačka 10–14 mm. Sazreva godinu dana nakon oplodnje cveta, puca i izbacuje dve sjajne crne semenke do 10 m udaljeno od roditeljske biljke. Hamamelis je i lekovita biljka. Starosedeoci Amerike su je koristili za lečenje raznih bolesti, a savremena medicina je potvrdila njeno citotoksičko dejstvo protiv ćelija karcinoma. Hamamelis podnosi niske zimske temperature do -15° C golomrazice, a i niže temperature ako je zaštićen snegom.

Položaj: Puno sunce, polusenka. Na osunčanom položaju jesenje lišće ima jači i raznovrsniji kolorit.

Zemljište: Najbolje uspeva na plodnom i rastresitom baštenskom zemljištu bez kreča. Ne odgovaraju mu teška glinovita zemljišta sa stagnacijom vode.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun ili nisko drvo visine i širine do 5 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi su nežno zeleni.
  • Leto: Listovi su tamno zeleni, svetliji sa naličja.
  • Jesen: Listovi poprimaju žutu, narandžastu i crvenu boju. Biljka cveta mirisnim cvetovima.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća, ali sa plodovima.

Upotreba: Hamamelis virginiana L. – Hamamelis je visoki listopadni žbun ili nisko drvo pogodno za ukrašavanje malih i srednjih vrtova. Njegova lepota naročito dolazi do izražaja u jesenjem periodu.

Nema na stanju
 

Opis