Pyracantha coccinea “Soleil D’or” – Vatreni trn žuti “Soleil D’or”

400,00 RSD

Pyracantha coccinea “Soleil D’or” – Vatreni trn Soleil D’or” je kultivar čiji naziv u prevodu znači “zlatno sunce” koji je dobio zbog izuzetno atraktivnih žutih bobica. Razvija zimzeleni žbun visine oko 4 m i širine 2-3 m, sa pomalo opuštenim grančicama sa bodljama. Zimzeleno lišće je tamno zeleno, a cvetovi beli, sitni, u gustim cvastima. Cvetovi su medonosni i mirišljavi. Cveta obilno od juna do jula, a zatim daje zlatnožute bobice prečnika do 1 cm, od oktobra do decembra, koje ostaju na grmlju do sledećeg proleća. Atraktivan je tokom cele godine. Dobro podnosi uslove kontinentalne klime, topla leta i najintenzivnije zimske mrazeve, a otporan je i na dim, prašinu i sušu. Odlično podnosi orezivanje, pa je idealna dekorativna i odbrambena živa ograda i pogodan je za izradu topijarnih formi.

Položaj: Puno sunce ili blago senovito mesto.

Zemljište: Uspeva na svim tipovima zemljišta osim na teškim glinovitim koja nisu ocedna. Pogoduju mu zemljišta neutralne do blago kisele ili blago alkalne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine oko 4 m i širine 2-3 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U kasno proleće biljka je prekrivena sitnim belim mirisnim cvetovima u gustim cvastima.
  • Leto: Iz cvetova se razvijaju bobice koje su najpre zelene, a sazrevanjem menjaju boju u jarko žutu.
  • Jesen: Biljka je ispunjena sitnim žutim bobocama koje posebno dolaze do izražaja na tamno zelenoj pozadini lišća.
  • Zima: Zimzelena je vrsta, a bobice ostaju na biljci do narednog proleća.

Upotreba: Pyracantha coccinea “Soleil D’or” – Vatreni trn “Soleil D’or” se često gaji kao živa ograda, samostalno ili u kombinaciji sa drugim vrstama ili sortama vatrenog trna sa drugačijom bojom bobica. Odlično podnosi orezivanje, pa je pogodan je za izradu topijarnih formi.

 

Nema na stanju
 

Opis