Aubrieta x gracilis “Kitte Blue”

200,00 RSD

Aubrieta x gracilis “Kitte Blue” je višegodišnja biljka iz botaničke familije Brassicaceae. Ova hibridna sorta u rano proleće formira guste tepihe od mnogobrojnih plavo-ljubičastih cvetova sa četiri nežne latice. Njeni poluzimzeleni do zimzeleni listovi, u zavisnosti od klime, blago su srebrnozeleni, sitni, ovalnog oblika, pa stvara finu teksturu u cvetnjacima i kada biljka nije u cvetu. Kompaktni listovi formiraju jastuke koji ne prelaze 15 cm visine i prilično brzo se šire. Leti lišće ponekad postane žuto ako je previše suvo, a da to ne utiče na zdravlje biljke, koja će ponovo postati zelena sa prvom kišom.

Položaj: Osunčan

Zemljište: Nije puno probirljiva po pitanju zemljišta, ali joj najviše odgovaraju dobro drenirana zemljišta bogata humusom

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Biljka razvija visinu do 15 cm

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mlado lišće je svetlo zeleno, a u rano proleće biljka cveta
  • Leto: Biljka stvara finu teksturu sitnim zelenim listovima
  • Jesen: Biljka stvara finu teksturu sitnim zelenim listovima
  • Zima: Poluzimzelena vrsta

Upotreba: Aubrieta x gracilis “Kitte Blue” je veoma dekorativna biljka koja se dobro kombinuje sa drugim perenama. Pogodna je za kamenjare, prostore između spojeva popločavanja, u međuprostorima zidova, cvetnjake u vrtu i žardinjere. Koristi se i kao pokrivač tla jer prilično brzo kolonizuje zemljište.

 

Nema na stanju