Pinus sylvestris (Pinus silvestris L.) “Watereri” – Beli bor “Watereri”

9.000,00 RSD

Pinus sylvestris (Pinus silvestris L.) “Watereri” – Beli bor “Watereri” je patuljasti oblik belog bora koji svoj šarm duguje lepom obliku koji podseća na nepravilan suncobran, plavičasto-zelenim četinama i narandžasto-crvenoj kori, koja kasnije poprima losos-ružičastu nijanu. Sorta je nazvana po engleskom uzgajivaču Anthoniju Vatereru, koji je pronašao ovu hortikulturnu sortu 1865. godine. Ako je kalemljen nisko, ovaj kultivar se isprva razvija grmoliko, a vremenom se formira široka spljoštena kruna koju nosi nisko deblo razgranato od osnove ili čak nekoliko iskrivljenih debla. Može se uzgajati kao razgranata stabljika ili se može odabrati jedno ili nekoliko debla na mladom drvetu, pa se rezidbom formirati “u oblake”. Iglice su plavkasto-zelene, duge od 4 do 7 cm, po dve u rukavcu. Šišarke su jajaste, duge 3 do 5 cm. Ovaj mali četinar raste sporo i vrlo lepo zamenjuje uobičajni beli bor u malim prostorima. Ima godišnji prirast od oko 10 cm, tako da u zrelosti dostiže u proseku 2,50 m u svim pravcima, mada je ponekad širi nego što je visok. Lak je za gajenje, izdržljiv, nezahtevan u dreniranom zemljištu i otporan na sušu kada se jednom dobro ukoreni.

Položaj: Osunčan

Zemljište: Nije puno probirljiv po pitanju zemljišta, važno je samo da zemlja ne bude teška sa suviše vlage. Toleriše siromašno zemljište, ali ne i suviše krečno.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Oko 2,5 m, različito od visine kalemljenja.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Na vrhovima grana se iz pupoljaka razvijaju mlade grane čije su četine svetlije boje u obnosu na zrele.
  • Leto: Četine su ujednačene plavičasto-zelene boje.
  • Jesen: Četine su ujednačene plavičasto-zelene boje.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Pinus sylvestris (Pinus silvestris L.) “Watereri” – Beli bor “Watereri” se lako oblikuje i u zavisnosti od ukusa može se pustiti da slobodno raste ili se oblikovati na različite načine stvarajući biljnu skulpturu. Zbog izuzetnog izgleda, ovaj četinar treba da zauzima izolovani istaknuti položaj u vrtu, a pogodan je i za gajenje u kamenjarima ili žardunjerama za naglašavanje ulaza, odmorišta ili drugih istaknutih sadržaja ili za gajenje na balkonima.