Pinus nigra Arn. – Crni bor 1,5m

6.000,00 RSD

Pinus nigra Arn. – Crni bor je visoki četinar u prirodi rasprostranjen na kserotermnim staništima srednje i južne Evrope i zapadne Azije, pretežno na krečnjaku, dolomitu i serpentinu, većinom na toplijim ekspozicijama brdskog i gorskog pojasa. Obrazuje čiste ili mešovite sastojine. Na prirodnim staništima dostiže visinu od 50 m i prečnik debla do 1 m i veliku starost. U urbanim uslovima najčešće dostiže polovinu maksimalne visine. U mladosti razvija širokopiramidalnu krošnju, koja u starosti postaje jajasta, zaobljena, naročito na stenovitim terenima, široko zasvođenog, gotovo horizontalno zaravnjenog vrha. Korenov sistem je razgranat i jak, sa slabo izraženom srčanicom. Grane se razvijaju u pršljenima. Četine crnog bora se nalaze po dve u belkastom, oko 1 cm dugom rukavcu. Tamnozelene su boje, krute, blago povijene, naglo ušiljenog bodljikavog vrha, duge 8-15 (18) cm i oko 1,5-2 mm široke. Šišarke su pre sazrevanja zelene, a zrele smeđe spolja i crne iznuta, 4-8 (10) cm duge i oko 4 cm u prečniku. Zru druge godine, a otvaraju se u proleće treće godine, pa se na biljci mogu videti šišarice različite starosti.

Položaj: Osunčan ili polusenka.

Zemljište: Nije puno probirljiv po pitanju zemljišta.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Maksimalna veličina koju razvija na prirodnim staništima oko 50 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Na vrhovima grana se iz pupoljaka razvijaju mlade grane čije su četine otvorenije zelene boje u obnosu na zrele.
  • Leto: Iz ženskih cvetova se razvijaju šišarke koje su najpre zelene, a vremenom postaju mrke.
  • Jesen: Četine su ujednačene tamno zelene boje.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Pinus nigra Arn. – Crni bor je pogodan za formiranje visokih slobodnorastućih drvoreda, kao solitarno drvo, sadnju u grupama ili masivima i za pošumljavanje. Relativno dobro podnosi uslove gradske sredine.