Sale!
 

Photinia x fraseri ” Red Robin” – Fotinija “Red Robin” žbun

Original price was: 5.500,00 RSD.Current price is: 4.500,00 RSD.

Photinia x fraseri “Red Robin” – Fotinija ” Red Robin”  je brzorastući  kultivar fotinije nastao u Italiji. Ovaj prirodno zaobljeni zimzeleni žbun, od zemlje gusto razgranat, razvija visinu od 3 do 4 metra i širinu od oko 1 m, ali se rezidbom može oformiti kako želimo i održavati na željenoj visini. Veoma je atraktivno jer lišće menja boju tokom sezone. Svakako je najdekorativnije u rano proleće jer mladi listovi imaju jarko crvenu boju, a sazrevanjem postaju tamno zeleni. Listovi su prosti, izduženo eliptični, na vrhu zašiljeni, kožasti i krupni. Na proleće, kada su mladi listovi crvene boje, biljka cveta što još više doprinosi njenoj dekorativnosti. Sitni mirisni krem cvetovi su skupljeni u štitastim cvastima. Kora mladih stabljika je crvena i ukrasna. Dobro podnosi niske temperature, vetar, sušu i aerozagađenje. Za održavanje ovog uzgojnog oblika neophodna je redovna korekciona rezidba dva puta godišnje.

Položaj: Puno sunce ili polusenka. U zaseni prolećno lišće nema intenzivno crvenu boju.

Zemljište: Nije jako probirljiva po pitanju tipa zemljišta, ali najbolje uspeva na plodnim i umereno vlažnim, dobro dreniranim zemljištima. Ne odgovaraju joj jako zbijena glinovita zemljišta, kao ni suviše karbonatna.

Potrebe za vodom: Umerene

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće biljka je prekrivena sitnim krem cvetovima u gustim cvastima, a mladi listovi su intenzivno crvene boje.
  • Leto: Iz cvetova se razvijaju bobice, a listovi menjaju boju u tamno zelenu.
  • Jesen: Biljka je ispunjena sitnim bobicama.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Photinia x fraseri “Red Robin” – Fotinija “Red Robin”  dobro podnosi orezivanje, pa je kao zimzelena vrsta veoma pogodna za topijarne forme kao što je oblikovanje u minijaturno drvo. Dobro se uklapa u mešovitim kompozicijama sa različitim vrstama žbunja i perena.