Sempervivum tectorum “Rubin” – Čuvarkuća “Rubin”

200,00 RSD

Sempervivum tectorum “Rubin” – Čuvarkuća “Rubin” je višegodišnja sukulentna biljka iz familije Crassulaceae, poreklom iz Evrope. Listovi ove sorte su bordo-ružičasto-rubin boje, sa mladim pastelno-zelenim lišćem u srcu rozete. Poređani su spiralno u pravilnu rozetu oko veoma kratkog stabla. Izuzetno dekorativna vrsta. Otporna je na sušu i niske temperature, odlična za kamenjare. U odgovarajućim uslovima opstaje dugo i formira tepih koji zauzma raspoloživi prostor. Tokom leta iz starijih rozeta biljku cveta ružičastim zvezdastim cvetovima.

Položaj: Osunčan

Zemljište: Nije probirljiv po pitanju zemljišta, može da bude i siromašno u veoma tankom sloju, važno je da je dobro drenirano.

Potrebe za vodom: Umerene, otporan na duže sušne periode, osetljiv na zimsku vlagu zemljišta.

Dimenzije: Biljka razvija visinu 5-10 cm, u cvetanju oko 15 cm.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Na proleće se razvijaju mladi listovi
  • Leto: Biljka cveta
  • Jesen: Jastuk od rozeta listova
  • Zima: Zimzelena vrsta do -20 ° C ako raste na dobro dreniranom zemljištu

Upotreba: Sempervivum tectorum “Rubin” – Čuvarkuća “Rubin” nalazi primenu u kamenjarima, kamenim zidovima, krovnim vrtovima, između popločanja, kao pokrivač tla i u žardinjerama. Predivna je biljka u kombinaciji sa drugim sukulentima u terakota žardinjerama. Efektan je u kombinaciji sa drugim perenama i ukrasnim žbunjem. Dobar je kontrast biljkama sa tamno zelenim, beličastim ili žutim lišćem.

Nema na stanju
 

Opis