Magnolia grandiflora L. – Magnolija 1,5m

3.600,00 RSD

Magnolia grandiflora L. je zimzeleno drvo poreklom sa toplog juga SAD, od Virdžinije do centralne Floride, a na zapadu do Istočnog Teksasa. U Evropu je preneta 1726. godine, najpre u Britaniju, potom u Francusku, a sada se kao dekorativna vrsta često gaji u Mediteranu. Dostiže visinu do 30 m. Razvija pravilnu širokopiramidalnu krošnju. Ima krupne kožaste tamnozelene listove duge do 20 cm i široke 6-12 cm. Listovi su sa lica glatki i sjajni, a sa naličja rđasto-smeđe dlakavi. Krupni beli, mirisni cvetovi prečnika do 30 cm dolaze do izražaja na tamnoj pozadini listova. Otvaraju se jedan za drugim, pa je biljka u cvetu od juna do početka jeseni. Cvetanje prati plod ružičaste boje, jajolika polifolikula, dugačka 7,5–10 cm u kojoj je smešteno jarko crveno krupno seme.  

Položaj: Puno sunce ili polusenka. U uslovima kontinentalne klime uspeva samo na položajima zaštićenim od jakog vetra i kasnih prolećnih mrazeva.

Zemljište: Najbolje uspeva na humusnom zemljištu neutralne do blago kisele reakcije, srednje vlažnom i dobro dreniranom. Loše podnosi suva krečnjačka zemljišta.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao drvo maksimalne visine do 30. Ima spor porast.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Ova zimzelena biljka je krajem proleća okićena cvetnim pupoljcima.
  • Leto: Tokom celog leta biljka cveta.
  • Jesen: Iz cvetova se razvijaju veoma dekorativni plodovi.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Magnolia grandiflora L. je pogodna za sadnju soliternu sadnju na travnjacima ili u mešovitim kompozicijama.