Liquidambar styraciflua L. – Američki likvidambar

12.000,00 RSD

Liquidambar styraciflua L. – Američki likvidambar je jedna od 5 vrsta iz botaničke familije Altingiaceae i jedini koji živi na američkom kontinentu. Naziv roda je složenica od latinske reči liquidus – tečan i arapskog aleambar – ćilibar, smola, zbog mirišljave smole koju luči. Listopadno je drvo, poreklom iz umerenih područja istočne Severne Amerike i tropskih planinskih regiona Meksika i Centralne Amerike, gde je jedno od najvrednijih šumskih stabala. Vrsta je u Evropu uvedena 1681. godine, gde je brzo postala popularno ukrasno drvo u umerenoj klimi. Na prirodnim staništima dostiže visinu preko 30 (45) m sa krunom širine 6-12 m i starost do 400 godina, a gajena u kulturi obično upola manje (15-20 m). Razvija široko kupastu krošnju u mladosti, kasnije okruglastu. Smola gume, po kojoj je drvo i dobilo ime, izlučuje se iz povređene kore drveta. Grane nose slojeve plute. Listovi obično imaju pet (ali ponekad i tri ili sedam) oštro zašiljenih režnjeva, dugi su 3-7 cm. Tamnozeleni su tokom vegetacije, glatki i sjajni, a u jesn postaju blistavo žute, narandžaste, crvene, bordo i ružičaste boje. Sadrže tanin i opali imaju smolast miris. Plodovi su tvrdi, suvi i nazubljeno-kuglasti, prečnika 25–38 mm, na dugim drškama i tokom zime vise na granama, što predstavlja dodatni ukras vrste. Dobro podnosi aerozagađenje.

Položaj: Puno sunce, polusenka. Na osunčanom položaju jesenje lišće ima jači i raznovrsniji kolorit.

Zemljište: Najbolje uspeva na vlažnoj, kiseloj ilovači, aluvijumima ili glinovitom zemljištu poplavnih područja. Podnosi lošu drenažu i povremeno plavljenje (tipična nizijska vrsta). Ima umerenu toleranciju na zaslanjena zemljišta. Hloroza se može razviti na alkalnom tlu (blokira usvajanje gvožđa), posebno tamo gde je organske materije malo.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao visoko drvo 15-20 m i širine krošnje 5 do 8 m. Brzo raste.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi su nežno zeleni.
  • Leto: Listovi su tamno zeleni.
  • Jesen: Listovi poprimaju žutu, narandžastu, ružičastu, bordo i crvenu boju.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća, ali sa plodovima.

Upotreba: Liquidambar styraciflua L. – Američki likvidambar je izuzetno dekorativno drvoredno i parkovsko drvo, pogodno i za veće vrtove. U manjim vrtovima i užim ulicama treba voditi računa da ima dovoljno prostora za koren. Zaslužuje da bude zasađeno kao soliter na travnjaku ili u grupama u parkovima ili za formiranje izuzetno lepih drvoreda. Može biti okruženo niskim grmljem ili višegodišnjim biljkama koje se menjaju tokom godišnjih doba. Dobar je za pošumljavanje poplavnih područja.