Koelreuteria paniculata Laxm. – Kelreuterija

Koelreuteria paniculata Laxm. – Kelreuterija je vrsta iz porodice Sapindaceae, poreklom iz Kine i Koreje. Preneta je u Evropu 1747. godine, a u Ameriku 1763. godine i postala je popularno pejzažno drvo širom sveta. Razvija se kao nisko do srednje visoko listopadno drvo koje raste 6-8 m visine, sa širokom zaobljenom krošnjom. Listovi su neparno perasti, dugi 15–40 cm, sa 7-15 liski dužine 3–8 cm, sa duboko nazubljenom ivicom. U jesen pred opadanje postaju žuti do plameno narandžasti. Cvetovi su žuti, sa četiri latice, skupljeni u velikim vršnim metličastim cvastima dužine 20–40 cm. Otvaraju se krajem proleća. Plod je trodelna naduvana mahuna, dugačka 3–6 cm i široka 2–4 cm, svetlo zelena, a sazrevanjem menja boju od narandžaste do smeđe. Sadrži nekoliko najpre zelenih, a sazrevanjem tamno smeđih do crnih semenki prečnika 5-8 mm. Raste umereno brzo, ali je dugovečno drvo (može da živi skoro 200 godina).

Položaj: Puno sunce, polusenka. Na osunčanom položaju jesenje lišće ima jači kolorit.

Zemljište: Nije probirljiva po pitanju zemljišta.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao nisko do srednje visoko drvo visine 6-8 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi su nežno zeleni. Krajem proleća biljku prekrivaju žuti cvetovi.
  • Leto: Listovi su zeleni, a mahunasti plodovi poput lampiona najpre svetlo zeleni, a vremenom menjaju boju preko naradžasto-žute u smeđu.
  • Jesen: Listovi poprimaju žutu i narandžastu boju.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Koelreuteria paniculata Laxm. – Kelreuterija se često gaji na javnim zelenim površinama i u vrtovima zbog vrlo ukrasnog stabla, prolećnih cvetova, plodova u obliku lampiona i neverovatnih jesenjih boja lišća. Jedna je od retkih vrsta niskog do srednje visokog drveća koje je izuzetno atraktivno tokom cele vegetacije. Gaji se kao soliterno stablo na travnjaku ili u grupi sa drugim vrstama. 

Nema na stanju
 

Opis