Juniperus davurica “Expansa Variegata” – Šarenolisna polegla kleka “Expansa Variegata”

500,00 RSD

Juniperus davurica “Expansa Variegata” – Šarenolisna polegla kleka “Expansa Variegata” sorta kleke sa dugim, raširenim, vitkim granama koje rastu vodoravno i nose ljuspaste listove koji su delimično zeleni, a delovi si beličasto-žute boje. Razvija se kao niski polegli grm. Rastom prati reljef terena – spušta se niz škarpe i potporne zidove, uklapa se u kamenjare i dobro pokriva tlo. Spororastući je kultivar, ali je izuzetno izdržljiv, otporan na vetar, sušu i prilagođava se različitim nadmorskim visinama. Polako raste u mladosti, zatim se rast malo ubrzava starenjem. Dostiže 0,8 m visine i prečnik oko 1,5-2 m. Kleke imaju plitki korijenski sistem zbog čega ih je ponekad teško povezati sa višegodišnjim biljkama. Dobro podnosi orezivanje.

Položaj: Osunčan, polusenka sa najmanje 4 sata direktnog sunca dnevno.

Zemljište: Nije probirljiva po pitanju zemljišta, važno je da je dobro drenirano. Reakcija zemljiša od blago kisele do blago alkalne. Podnosi zaslanjena zemljišta.

Potrebe za vodom: Umerene.

Dimenzije: Dostiže 0,8 m visine i prečnik oko 1,5-2 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Na vrhovima grana se iz pupoljaka razvijaju mlade grane čije su četine svetlo žuto-zelene.
  • Leto: Boja četina je srebrnozelene boje sa svetlim delovima.
  • Jesen: Boja četina je srebrnozelene boje sa svetlim delovima.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Juniperus davurica “Expansa Variegata” – Šarenolisna polegla kleka “Expansa Variegata” je pogodna za sadnju na škarpama za kontrolu erozije, kao pokrivač tla, u kamenjarima i mešovitim grupama sa drugim šibljem, perenama i jednogodišnjim cvećem. Pogodna je i za gajenje u saksijama na balkonima. Otporna je na gradske uslove, uključujući vrućine, sušu i siromasno zemljiste.

Nema na stanju