Hibiscus syriacus ”Rose of Sharon” – Hibiskus (sirijska ruža) ”Rose of Sharon”

400,00 RSD

Hibiscus syriacus ”Rose of Sharon”- sirijska ruža ”Rose of Sharon” je višegodišnji, dekorativni cvetni grm poreklom iz Azije. Ovaj kultivar raste od 1,5 do 2,5 m. Ima krupne lila-ljubičaste cvetove i dugu sezonu cvetanja.  U pazuhu listova se na letorastima neprestano pojavljuju cvetovi od jula do kraja oktobra. Cvetovi se noću zatvaraju. Dobro podnosi orezivanje i redovnom rezidbom podstiče stvaranje gušćeg žbuna. Može se formirati i kao minijaturno drvo očuvanjem samo centralnog debla.  Ovaj kultivar je otporan na mraz, letnje vrućine, sušu i gradsko aerozagađenje.

Položaj: osunčan, zaštićen od vetra

Zemljište: toleriše različita zemljišta, ali mu najviše odgovaraju srednje plodna, laka, dobro drenirana tla neutralne reakcije.

Potrebe za vodom: umerene; ne toleriše veliku vlagu

Dimenzije: dostiže visinu od 1,5 do 2,5 m

Izgled po sezonama:

  • Proleće: kasno u proleće iz pupoljka izlaze mladi svetlozeleni listovi
  • Leto: listovi su tamno zelene boje, a na vrhovima grana je obilje ljubičastih krupnih cvetova
  • Jesen: listovi su tamno zelene boje, a na vrhovima grana je obilje ljubičastih krupnih cvetova
  • Zima: grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća

Upotreba: Hibiscus syriacus ”Rose of Sharon”- sirijska ruža ”Rose of Sharon” je višegodišnji dekorativni kultivar koji se može koristiti za formiranje cvetnih živih ograda, gde redovnim orezivanjem postiže što gušći sklop. Pogodan je za soliterne položaje na travnjacima ili za gajenje u žardinjerama. Koristi se i za sadnju u mešovitim kompozicijama sa drugim lišćarskim i četinarskim vrstama.

Nema na stanju
 

Opis