Clematis “Valge Daam” – Klematis “Valge Daam”

1.200,00 RSD

Clematis “Valge Daam” – Klematis “Valge Daam” je hibridna sorta nastala 1980. godine u Estoniji. Njeno ime na estonskom znači “Bela dama”. Razvija se kao višegodišnja, poludrvenasta, grmolika kompaktna penjačica, pa joj je potrebno postaviti odgovarajući oslonac. Dostiže visinu 1,5-2,5 m i zauzima širinu od najmanje 1 m. Cveta na letorastima od juna do kraja avgusta, u uzastopnim talasima, krupnim cvetovima, prečnika 15-18 cm, sa najčešće 6 belih latica. Centar cveta je ukrašen krunom bledo-žutih prašnika. Cvetanje prate ukrasni pernati srebrnosivi plodovi koji opstaju do zime. Listopadno lišće je sastavljeno od 3 liske ovalnog oblika, jarko zelene boje.

Položaj: Osunčan ili poluzasenjen sa nekoliko sati direktnog jutarnjeg sunca

Zemljište: Nije probirljiv po pitanju zemljišta, ali mu najviše odgovaraju plodna i ocedna zemljišta neutralne reakcije. Treba izbegavajti azotna đubriva koja stimulišu listanje na štetu cveća.

Potrebe za vodom: Umerene. Zemljište oko klematisa ne treba zastirati malčem da bi se izbegla suvišna vlaga koja pogoduje razvoju gljivičnih oboljenja.

Dimenzije: Razvija se kao puzavica koja može da dostigne visinu 1,5-2,5 m, i zauzima širinu oko 1 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Iz drvenastog dela biljke se razvijaju letorasti koji nose lisne i cvetne pupoljke. Od kasnog proleća biljka cveta.
  • Leto: Cveta tokom celog leta
  • Jesen: Krajem jeseni lišće opada
  • Zima: Listopadna vrsta

Upotreba: Clematis “Valge Daam” – Klematis “Valge Daam” je puzavica pogodna za osunčane ili poluzasenjene delove vrsta ili balkona sa jutarnjim direktnim suncem, gde je treba gajiti uz oslonac. Veoma lepo izgleda posađen uz pergolu.

Nema na stanju
Kategorija:
 

Opis