Clematis “Duchess of Edinburgh” – Klematis “Duchess of Edinburgh”

1.200,00 RSD

Clematis “Duchess of Edinburgh” – Klematis “Duchess of Edinburgh” je hibridna sorta nastala 1874. godine ukrštanjem poznatih sorti sa Clematis patens, poreklom iz Japana. “Vojvotkinja od Edinburga” je stvorena u čuvenom engleskom rasadniku G. Jackman. Razvija se kao višegodišnja, poludrvenasta, grmolika kompaktna penjačica, pa joj je potrebno postaviti odgovarajući oslonac. Dostiže visinu 2-3 m i zauzima širinu od najmanje 1 m. Cveta u maju i junu, a zatim ponovo krajem leta, krupnim duplim cvetovima prečnika 10-13 cm. Centar cveta je ukrašen krunom bledo-žutih prašnika. Prolećni cvetovi se javljaju na prošlogodišnjim izdancima, a ponovljeno cvetanje je na letorastima. Cvetanje prate ukrasni pernati srebrnosivi plodovi koji opstaju do zime. Listopadno lišće je sastavljeno od 3 režnja, jarko zelene boje.

Položaj: Osunčan ili poluzasenjen sa nekoliko sati direktnog jutarnjeg sunca

Zemljište: Nije probirljiv po pitanju zemljišta, ali mu najviše odgovaraju plodna i ocedna zemljišta neutralne reakcije. Treba izbegavajti azotna đubriva koja stimulišu listanje na štetu cveća.

Potrebe za vodom: Umerene. Zemljište oko klematisa ne treba zastirati malčem da bi se izbegla suvišna vlaga koja pogoduje razvoju gljivičnih oboljenja.

Dimenzije: Razvija se kao puzavica koja može da dostigne visinu 2-3 m, i zauzima širinu oko 1 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Iz drvenastog dela biljke se razvijaju letorasti koji nose lisne i cvetne pupoljke. U kasno proleće biljka cveta.
  • Leto: Krajem leta ima ponovljeno cvetanje na letorastima
  • Jesen: Krajem jeseni lišće opada
  • Zima: Listopadna vrsta

Upotreba: Clematis “Duchess of Edinburgh” – Klematis “Duchess of Edinburgh” je puzavica pogodna za osunčane ili poluzasenjene delove vrsta ili balkona sa jutarnjim direktnim suncem, gde je treba gajiti uz oslonac. Veoma lepo izgleda posađen uz pergolu.

Nema na stanju
Kategorija:
 

Opis