Clematis “Nelly Moser” – Klematis “Nelly Moser”

1.200,00 RSD

Clematis “Nelly Moser” – Klematis “Nelly Moser” je francuska hibridna sorta, nastala 1897. godine kao rezultat složenih ukrštanja poznatih sorti sa kineskim klematisom, Clematis lanuginosa, biljkom sa veoma krupnim snežno-belim cvetovima. Razvija se kao višegodišnja, poludrvenasta, grmolika kompaktna penjačica, pa joj je potrebno postaviti odgovarajući oslonac. Dostiže visinu 2 do 3 m, i zauzima širinu od 1 do 2 m. Cveta u rano proleće, a zatim ponovo krajem leta, krupnim jednostavnim cvetovima u obliku zvezde, prečnika 15 do 18 cm, sastavljenih obično od osam latica sa ružičastim središnjim delom i gotovo belim valovitim ivicama. Prolećni cvetovi se javljaju na prošlogodišnjim izdancima, a ponovljeno cvetanje je na letorastima. Cvetanje prate ukrasni pernati srebrnosivi plodovi koji opstaju do zime. Listopadno lišće je ovalnog oblika i svetlo zelene boje.

Položaj: Osunčan ili poluzasenjen sa nekoliko sati direktnog jutarnjeg sunca

Zemljište: Nije probirljiv po pitanju zemljišta, ali mu najviše odgovaraju plodna i ocedna zemljišta. Treba izbegavajti azotna đubriva koja stimulišu listanje na štetu cveća.

Potrebe za vodom: Umerene. Zemljište oko klematisa ne treba zastirati malčem da bi se izbegla suvišna vlaga koja pogoduje razvoju gljivičnih oboljenja.

Dimenzije: Razvija se kao puzavica koja može da dostigne visinu 2-3 m, i zauzima širinu 1-2 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Iz drvenastog dela biljke se razvijaju letorasti koji nose lisne i cvetne pupoljke. Biljka rano cveta.
  • Leto: Krajem leta ima ponovljeno cvetanje na letorastima
  • Jesen: Krajem jeseni lišće opada
  • Zima: Listopadna vrsta

Upotreba: Clematis “Rouge Cardinal” – Klematis “Rouge Cardinal” je puzavica pogodna za osunčane ili poluzasenjene delove vrsta ili balkona sa jutarnjim direktnim suncem, gde je treba gajiti uz oslonac.


Nema na stanju