Berberis thunbergii “Silver Pillar” – Tunbergov berberis “Silver Pillar”

800,00 RSD

Rod žutika ili berberika, kako još berberise kod nas zovu je bogat vrstama umerenih i toplih područja severne Afrike, Evrope i Azije. Vrsta Berberis thunbergii DC. – Tunbergova žutika je poreklom iz Kine i Japana. Ima  mnogobrojne kultivare. Silver Pillar” je novi kultivar sa uspravnim bodljikavim granama koji dostiže 1-2 m visine i 0,7-1,2 m prečnika. Relativno sporo raste. Ima sitne svetlo sivo-zelene listove sa krem-belim mrljama. Na početku vegetacije mladi listovi su žućkasti, zatim dobijaju tipičan izgled za sortu, dok u jesen poprimaju lepu narandžasto-crvenu boju. Cveta sitnim žutim cvetovima tipičnim za berberise, a iz njih se razvijaju izduženi sitni crveni plodovi koji su veoma dekorativni. Dobro podnosi uslove kontinentalne klime. Odoleva i najintenzivnijim zimskim mrazima, a otporan je i na dim, prašinu i sušu.

Položaj: Puno sunce ili polusenka.

Zemljište: Uspeva na svim tipovima zemljišta osim na teškim glinovitim koja nisu ocedna. Pogoduju mu plodna zemljišta neutralne do blago kisele ili blago alkalne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine 1-2 m i širine 0,7-1,2 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi su žućkaste boje, ali brzo postaju sivo-zeleni sa krem-belim mrljama, a biljka je ispunjena sitnim žutim cvetovima.
  • Leto: Listovi zadržavaju sivo-zelenu boju sa krem-belim mrljama tokom celog leta, samo su donji i unutrašnji listovi, koji su manje izloženi suncu tamnije zeleni. Grančice nose sitne izdužene bobičaste plodove koji tokom leta lagano menjaju boju od zelene ka crvenoj.
  • Jesen: Listovi poprimaju ljupku narandžasto-crvenu boju, a biljka je ispunjena sitnim jarkocrvenim izduženim bobocama.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća. Obilan rod jarkocrvenih bobica ostaje na granama tokom zime, čineći posebnu zimsku atrakciju u vrtu, ali i idealnu hrana za sitne ptice (oprez – otrovni su za ljude!).

Upotreba: Berberis thunbergii “Silver Pillar” je visoki kultivar berberisa, pa se često gaji kao niska živa ograda. Takođe se sadi pojedinačno ili u kompoziciji sa drugim ukrasnim listopadnim i četinarskim žbunjem gde je odličan kontrast drugim tamnolisnim i crvenolisnim vrstama. Može se gajiti i u žadrinjerama.

Nema na stanju
 

Opis