Acer platanoides “Drummondii” – Mleč “Drummondii”

7.000,00 RSD

Acer platanoides “Drummondii” – Mleč “Drummondii” je šarenolisni varijetet mleča selekcionisan u Nemačkoj 1910-ih godina, a od izvorne vrste se razlikuje nešto manjim razvojem i sporijim rastom. Razvija se kao snažno drvo visine oko 15 m, a gusta širokopiramidalna košnja dostiže prečnik oko 8 m. List je sa 5 režnjeva, koji su oštro, krupno nazubljeni. Između zubaca, kao i režnjeva, urezi su obli. Široko je oivičen kremasto belim na zelenoj pozadini. Dug je 5-16 cm i širok 8-25 cm, sa 4-21 cm dugom peteljkom. Jesenja boja lišća je jarko žuta ili narandžasta. Mleč sadrži mlečni sok koji curi kada se ozlede lisne drške i mladi izdanci. Cveta u aprilu sitnim žutim cvetovima u gronjastim cvastima koji su lep kontrast sa crvenim mladim listovima. Medonosna je vrsta. Plodovi su tipični za javore, leptirastog oblika, koga čine dve krilate orašice dužine 3-5 cm. Plodovi sazrevaju u septembru-oktobru i obično posle prvih mrazeva u oktobru-novembru potpuno opadnu sa grana. Dobro podnosi niske zimske temperature. Ima skromne zahteve prema zemljištu i dobro podnosi  urbani mikroklimat i vetar. Nije mu neophodna rezidba osim korekcione. Ne treba ga orezivati na proleće jer intenzivno luči sokove što ga iscrpljuje. Najbolje je da se korekciona rezidba izvodi u sezoni mirovanja, od novembra do početka marta.

Položaj: Puno sunce ili polusenka

Zemljište: Podnosi različite tipove zemljišta, ali mu najviše odgovaraju duboka i plodna.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Visina oko 15 m, a prečnik košnje oko 8 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Po izbijanju iz pupoljaka mladi listovi su beličasti, a ponekad i rozikasti. Kada se potpuno razvija iz pupolaka, jače je uočljiva i središnja zelena boja lista. Biljka cveta.
  • Leto: Listovi su oivičeni krem belom bojom, a središe je svetlo zeleno. Razvijaju se plodovi leptirastog oblika koji sazrevanjem postaju smeđi.
  • Jesen: Listovi poprimaju jarko žutu ili narandžastu boju. Zreli plodovi opadaju.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Acer platanoides “Drummondii” – Mleč “Drummondii” se koristi u parkovima kao soliterno stablo na travnjaku kada veličanstveno izgleda, ali se ponekad sadi i u grupama ili u drvoredima. Izuzetno je lep kada se u njegovoj pozadini nalazi šumarak crvenolisnog mleča Crimson King”, nekih drugih crvenolisnih vrsta ili drveća sa tamno zelenim krošnjama. Pogodan je i za velike bašte.

Kategorija:
 

Opis