Novogodišnje jelke

Najčešće korišćene vrste kao novogodišnje jelke su zelena evropska smrča (Picea abies), bodljiva plava smrča (Picea glauca) i Pančićeva omorika (Picea omorika).

Kupovinom jelke sa busenom i posle njenom sadnjom doprinosimo pošumljavanju.

Najčešće se biraju jelke visine 1,5-2 m, a busen je uvezan u jutani ili pleteni džak. Veličina busena je oko 30-ak cm. Biljku stavljamo u prikladnu saksiju i privikavamo je na „kućne“ uslove. Nekoliko dana je držimo u hodniku, podrumu ili drugoj prostoriji koju ne grejemo ili gde je prohladno nakon čega je unosimo u prostoriju u kojoj ćemo je držati. Jelku ne treba držati blizu grejnog tela, a zalivati busen 2 puta nedeljno po potrebi.

U sobnim uslovima zimzeleno drvo ne treba držati duže od 20-ak dana kada biljku iznosimo u prohladnu prostoriju ili na terasu. Nakon privikavanja biljku možemo posaditi ukoliko vremenski uslovi dozvoljavaju. Zemlja ne sme biti smrznuta, a temperatura treba da je iznad nule. Tokom sadnje treba voditi računa da rupa bude duplo veća od busena biljke- 1/3 zemlje vratimo, zatim izvadimo biljku iz saksije sa busenom i stavimo u rupu koju smo iskopali, vratimo 2/3 zemlje i nalijemo vodom. Nakon što se voda ocedi i vazduh istisne vraćamo poslednju trećinu zemlje i dobro je nagazimo.

Da li ste Vi izabrali Vašu novogodišnju jelku?