Naša top 3 lišćara

Za jesenju sadnju, naša top 3 lišćara su:

  • Catalpa bignonioides
    Katalpa (cigaraš) razvija se kao brzorastuće, listopadno drvo visine 10-18 m. Ima neobičan izgled debla, srcolike listove i lepe cvetove i plodove. Listovi imaju blag miris i repelenti su za komarce. Cvetovi su zvonastog oblika, bele boje prošarani sa crvenkastim pegama u unutrašnjosti. Voli osunčane i poluosunčane položaje, nije probirljiva prema zemljištu i ima umerene potrebe za vodom. Otporna je na niske zimske temperature i urbano aerozagađenje. Odlikuje se širokom krošnjom i koristi se kao soliterno drvo ili u drvoredima u parkovima i vrtovima.
  • Acer palmatum „Globosa“
    Mleč kuglaste forme razvija gustu krošnju koja se posle širi u pravilan loptast ili spljošten oblik. Visina stabla zavisi od visine kalemljenja na izvornu vrstu. List je nazubljen sa nekoliko režnjeva. Sadrži mlečni sok koji curi kada se ozlede lisne drške i mladi izdanci. Medonosna je vrsta. Zahteva sunčane i poluosunčane položaje, nije probirljiv prema zemljištu. Dobro podnosi niske temperature. Preporučuje se orezivanje na svakih 3-5 godina kako bi se održavala forma krošnje, ali ne u proleće jer intenzivno lučisokove. Pogodan je kao soliterno drvo u manjim baštama i vrtovima ili se koristi u drvorednu sadnju u užim ulicama i ozelenjavanju manjih skverova.
  • Robinia pseudoacacia „Umbraculifera“
    Kuglasti bagrem razvija pravo stablo i gustu loptastu krošnju. Visina drveta zavisi od visine kalemljenja. Listovi su neparno perasti sa ovalnim liskama. Kuglasti bagrem ne cveta. Na korenu ima azotofiksatorne bakterije pa može da raste i uspeva i na siromašnijim zemljištima. Dobro uspeva na osunčanim i poluosunčanim položajima, dobro podnosi niske temperature, sušu, aerozagađenje i rezidbu. Kuglasti bagrem je pogodan za drvorednu sadnju u uskim ulicama, za ozelenjavanje malih skverova, za male bašte kao soliterno drvo ili u mešovitim kompozicijama.