Top 3 biljke iz rasadnika koje su idealne za jesen

Jesen predstavlja idealno godišnje doba za ulepšavanje okućnica, bašta, vrtova i zelenih površina.

U jesen je najbolje obaviti sadnju, kao i obnovu/zamenu sadnica. U jesenjem periodu mogu da se sade sve vrste sadnica, podjednako i sadnice sa busenom i one u saksiji.

  • Photinia x fraseri
    Fotinija je višegodišnji zimzeleni žbun atraktivnog izgleda sa mladim izdancima crvene boje u proleće i jesen. Voli osunčane i poluosunčane položaje , umereno zalivanje. Dobro podnosi orezivanjem i istim biljka dobija na gustini. Najviše se koristi za formiranje žive ograde. Može da se sadi pojedinačno ili u kombinaciji. Kod nas je popularno nekoliko vrsta fotinije: Photinia x fraseri “Red Robin”, Photinia x fraseri “Camilvy”, Photinia x fraseri “Pink marble”, Photinia x fraseri “Little red robin”. Naročito zanimljiva i dekorativna je fotinija gajena na štapu.
  • Prunus laurocerasus
    Lovor višnja razvija se kao zimzelen, uspravan žbun od zemlje gusto razgranat. Listovi su kožasti, imaju miris badema kada se izmrve. Cvetovi su sitni, bele boje. Lovor višnja je brzorastući žbun i dostiže visinu i do 6 m. Voli osunčane i poluosunčane položaje, dobro podnosi sušu, niske temperaature i aerozagađenje. Vrlo dobro podnosi orezivanje. Odlična je biljka za formiranje žive ograde, topijarnih formi ili za pojedinačnu sadnju.
  • Cupressus arizonica
    Arizonski čempres dostiže visinu od 10-25 m i odlikuje se srebrno plavičastim mirišljavim četinama. Spada u brzorastuće čemprese. Voli sunce i polusenku, umereno zalivanje, nije probirljiv prema zemljištu. Odrasle sadnice dobro podnose sušu, a otporan je i na gradske uslove. Podnosi orezivanje. Pogodan je za formiranje visokih slobodnorastućih drvoreda, za sadnju kao solitarno drvo ili sadnju u grupama.