Thuja occidentalis “Golden Tuffet” – Loptasta tuja “Golden Tuffet”

1.000,00 RSD

Thuja occidentalis “Golden Tuffet” – Loptasta tuja “Golden Tuffet” je patuljasti kultivar zapadne tuje. Razvija se kao kompaktan blago spljošteni kuglasti žbun i nije joj potrebna rezidba, ali je dobro podnosi, pa se po potrebi može primeniti blaga korekciona rezidba. Ljuspuspaste četine su zelene u središtu biljke, a na perifernim delovima zlatno-narandžaste, leti žute, a zimi poprimaju bronzo-narandžastu boju. U visinu raste do 0,6-0,8 m, a u širinu do 0,8-1 m. Dobro podnosi hladne zime i vrela leta. Raste veoma sporo.

Položaj: Osunčan ili polusenka. Kada raste na zasenjenom položaju razvija retku krošnju pretežno zelene boje.

Zemljište: Nije puno probirljiva po pitanju zemljišta, ali joj najviše odgovara plodno, rastresito humusno zemljište bez stagnacije vode, neutralne do blago alkalne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene, osetljiva je na sušu.

Dimenzije: Maksimalna visina koju razvija je 0,8 – 1 m, a u širinu do 0,8-1 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mlade četine su zlatno-narandžaste.
  • Leto: Dominira zlatno-žuta boja.
  • Jesen: U kasnu jesen pod uticajem niskih temperatura biljka poprima bronzo-narandžastu boju.
  • Zima: Zimzelena vrsta

Upotreba: Thuja occidentalis “Golden Tuffet” – Loptasta tuja “Golden Tuffet” je idealna za male prostore u kombinaciji sa ostalim niskim četinarima, trajnicama (perenama), sezonskim cvećem, mini-ružama i niskim lišćarima. Sadi se pojedinačno ili u manjim grupama. Pogodna je i za kamene bašte (alpinume) i uzgajanje u žardinjerama.


Nema na stanju