Spiraea x bumalda “Crispa” – Suručica “Crispa”

350,00 RSD

Spiraea x bumalda “Crispa” – Suručica “Crispa” je hibridni kultivar sa ružičastim cvetovima i jako izrezanim i naboranim listovima. Razvija se kao žbun visine oko 0,5-0,8 m i širine 0,7-0,9 m sa mnoštvom tankih grančica. Listovi su sitni, izduženi, naborani, šiljasti i po obodu jako nazubljeni. Mladi listovi su u proleće crvenkasto-bronzani, kasnije tamno zeleni, a u jesen bakreno-bronzani. Obilno cveta od od juna do septembra sitnim tamno ružičastim cvetovima, sakupljenim u poluloptaste gronjaste cvasti. Dobro podnosi niske zimske temperature, aerozagađenje i rezidbu.

Položaj: Puno sunce ili polusenka, ali na punom suncu obilnije cveta.

Zemljište: Nije probirljiva po pitanju zemljišta, ali joj najviše odgovaraju plodna, dobro propusna. Dobro podnosi i blago kisela zemljišta.

Potrebe za vodom: Umerene. Osetljiva na sušu.

Dimenzije: Dostiže visinu oko 0,5-0,8 m i širinu 0,7-0,9 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće su mladi listovi crvenkasto-bronzani.
  • Leto: Listovi su tamno zelene boje. Biljka cveta.
  • Jesen: Listovi poprimaju bakreno-bronzanu boju.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Spiraea x bumalda “Crispa” – Suručica “Crispa” je prelep grm, odličan za neobičan efekat teksture u grupama. Idealna je za ukrašavanje malih i srednjih vrtova, samostalno ili u mešovitim kompozicijama sa četinarskim i listopadnim žbunjem. Može se uzgajati i u žardinjerama. Pogodna je i za niske cvetne žive ograde i sadnju na škarpama.


Nema na stanju