Salix gracilistyla “Mount Aso” – Vrba “crvena maca” “Mount Aso”

1.600,00 RSD

Salix gracilistyla “Mount Aso” – Vrba “crvena maca” “Mount Aso” je japanski kultivar niske vrste poreklom iz Japana, Koreje i Kine koji krajem zime, na golim granama razvija vrlo dekorativne ružičasto-crvene cvetove – “mace” baršunaste teksture. Razvija se kao kompaktan žbun sa uspravnim granama maksimalne visine do 3 m, ali se željena visina može zadržati rezidbom, koja se preporučuje nakon precvetavanja. Visokim kalemljenjem se može formirati kao malo drvo kuglaste krošnje. Mlade grančice na proleće imaju karakterističnu crvenkastu boju. Od proleća do jeseni, grane su prekrivene izduženim zeleno-sivim listovima, koji pre opadanja u jesen poprimaju žuto-narandžastu boju.

Položaj: Puno sunce ili polusenka.

Zemljište: Toleriše različita zemljišta, ali joj najviše odgovaraju vlažna, laka, dobro drenirana.

Potrebe za vodom: Umerene do povećane.

Dimenzije: Dostiže visinu do 3 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Iz pupoljka izlaze crvenkasti letorasti i mladi listovi.
  • Leto: Listovi su zelene boje.
  • Jesen: Listovi u ranu jesen poprimaju žuto-narandžastu boju.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća, a krajem zime, u februaru ili početkom marta, biljka cveta nežnim ružičasto-crvenim “macama”.

Upotreba: Salix gracilistyla “Mount Aso” – Vrba “crvena maca” “Mount Aso” je pogodna za sadnju u mešovitim kompozicijama sa drugim lišćarskim i četinarskim žbunjem koje ima atraktivne boje i teksture tokom vegetacionog perioda kada je ova biljka manje uočljiva. Može biti u sastavu slobodnorastuće žive ograde od različitih vrsta.

Nema na stanju
 

Opis