Rudbeckia fulgida “Goldsturm” – Rudbekija “Goldsturm”

200,00 RSD

Rudbeckia fulgida “Goldsturm” – Rudbekija, kod nas poznata i kao pupavica, je višegodišnja vrsta iz porodice glavočika (Asteraceae). Rudbekije potiču iz Severne Amerike, gde rastu na toplim i suvim prerijama i poljima, uz puteve i rubove svetlih šuma. Kako i ostali predstavnici familije Asteraceae (suncokret, margareta, kamilica, gerber…) i kod rudbekije ono što obično nazivamo cvetom, zapravo je krupna glavičasta cvast gde se na proširenoj i veoma skraćenoj osovini nalazi mnoštvo sedećih cvetova koji će nakon oplodnje dati semenke, a na obodu cvasti je niz neplodnih cvetova koji svaki ima po jednu izduženu laticu i služi da privuče insekte. Središnji cvetovi su obično tamno smeđe boje, gotovo crne, dok je venac cvetova koji imaju jednu izduženu laticu jarko obojen. Krupni jarkozeleni listovi su, kao i grančice, prekriveni sitnim oštrim dlačicama. SortaGoldsturm” ima cvetove poput malih žutih sunca kojima krasi vrtove ili balkone tokom celog leta, pa sve do prvih mrazeva. Precvetale sasušene cvetove treba redovno uklanjati tokom cele sezone, kako iz estetskih razloga, tako i da bi se podstaklo formiranje novih cvetova.

Položaj: Osunčan (puno sunce, više od 6 sati neprekidnog direktnog sunca dnevno)

Zemljište: Odgovara joj dobro drenirano zemljište bogato hranljivim materijama, ali uspeva na svim lakim i poroznim zemljištima, a ne toleriše tla teškog mehaničkog sastava.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija visinu i širinu oko 50-60 cm

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Iz korena niču listovi i stabljike, razvija se bokor.
  • Leto: Celo leto je u cvetu
  • Jesen: Cvetanje traje i u prvoj polovini jeseni, za vreme blagih jeseni do prvih mrazeva.
  • Zima: Prezimljava koren

Upotreba: Rudbeckia fulgida “Goldsturm” se koristi u mešovitim kompozicijama sa drugim perenama i ukrasnim žbunjem gde daje svetlosti i tople boje u većem delu vegetacije. Rudbekije su prilično otporne biljke veoma pogodne za gajenje u vrtovima sa malo održavanja. Pogodna je za gajenje u žardinjerama na stalno osunčanim balkonima. Može se koristiti kao rezani cvet.

 

Nema na stanju
 

Opis