Helichrysum italicum (Roth) G. Don fil. – Smilje

600,00 RSD

Helichrysum italicum (Roth) G. Don fil. – Smilje je višegodišnja biljka iz familije Asteraceae. Poreklom je iz južne Evrope (Mediteran). Stabljike vremenom odrvene u osnovi i mogu doseći visinu 30-60 cm. Listovi su sivo-zeleni sa srebrnastim odsjajem, imaju veoma intenzivan miris (kao kari). Mogu se koristiti i kao začin. Mnogobrojni žuti cvetovi se javljaju tokom leta. Smilje podnosi temperature do -15 ° C.

Položaj: Osunčan (puno sunce, više od 6 sati neprekidnog direktnog sunca dnevno)

Zemljište: Nije probirljiv po pitanju tla, važno je da je dobro drenirano. Raste i na siromašnim peskovitim i kamenitim podlogama.

Potrebe za vodom: Umerene. Dobro podnosi sušu, ali mu smeta suviše vlažno zemljište tokom zime.

Dimenzije: Razvija visinu oko 30-60 cm i širinu oko 40 cm

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Na proleće se razvija mlado lišće
  • Leto: Biljka cveta
  • Jesen: Cvetanje se produžava do rane jeseni
  • Zima: U toplijim predelima je zimzelena vrsta, a u uslovima kontinentalne klime za vreme hladnih zima prezimljava koren.

Upotreba: Helichrysum italicum (Roth) G. Don fil. – Smilje se dobro uklapa u mešovite kompozicije sa različitim vrstama ukrasnog žbunja i perena kontrastnih boja na osunčanim položajima. Uspešno se gaji i u žardinjerama na stalno osunčanim balkonima. Suvi cvetovi zadržavaju boju i veoma su dekorativni u aranžmanima. Treba ih brati na početku cvetanja.

 

Opis