Picea glauca “Conica” – Patuljasta bela smrča “Conica”

8.000,00 RSD

Picea glauca “Conica” – Patuljasta bela smrča “Conica” je najpopularniji kultivar ove vrste. Ovaj elegantni četinar skromne visine vremenom formira savršenu piramidu, prekrivenu pravilnim grančicama sa sitnim četinama, što mu daje uredan izgled kao da se redovno orezuje. Izuzetno je izdržljiv i nezahtevan. Raste sporo, pa tek nakon tridesetak godina dostiže visinu od 2 m i prečnik u osnovi od 1 m, ponekad i više u hladnoj i vlažnoj klimi. Četine su vrlo aromatične (miris smole), pokrivene belim voskom.

Položaj: Osunčan ili polusenka.

Zemljište: Nije probirljiva po pitanju zemljišta, važno je da je dobro drenirano. Ne voli jako karbonatno zemljište.

Potrebe za vodom: Umerene. Osetljiva je na veliku vlagu.

Dimenzije: Maksimalna veličina koju razvija oko 2 m visine i prečnika od 1 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Na vrhovima grana se iz pupoljaka razvijaju izbojci nežno-zelene boje koji su u kontrastu sa tamnijim starijim četinama.
  • Leto: Boja četina je zelena sa plavičastim odsjajem.
  • Jesen: Boja četina je zelena sa plavičastim odsjajem.
  • Zima: Zimzelena vrsta. Boja četina je zelena sa plavičastim odsjajem.

Upotreba: Picea glauca “Conica” – Patuljasta bela smrča “Conica” je umerene veličine i vrlo kompaktan spororastući kultivar, pa je pogodan za male vrtove, za sadnju u kamenjarima, mešovitim grupama sa drugim šibljem, perenama i jednogodišnjim cvećem sa kontrastvnim tamno zelenim ili crvenim bojama. Savršena je za obeležavanje prolaza ili ulaza ili drugih naglašenih mesta u vrtu. Pogodna je i za gajenje u saksijama na balkonima.

 

Nema na stanju