Physocarpus opulifolius “Red Baron”

800,00 RSD

Physocarpus opulifolius “Red Baron” je crvenolisni kultivar fizokarpusa nastao 2011. godine. Razvija se kao žbun visine 1,5-2 i širine 1-1,5 m. U mladosti raste strogo uspravno, formirajući širok V-oblik, a kasnije savija lučno starije grane. Listovi su krupni sa 3 režnja, mladi u proleće crvenkasto-bronzani, a kasnije bordo-crveni. Obilno cveta u maju-junu sitnim ružičasto-belim cvetovima u bogatim cvastima iz kojih se razvijaju sitni karmin-crveni plodovi koji se zadržavaju na granama do jeseni. Brzo raste. Dobro podnosi niske zimske temperature, aerozagađenje i rezidbu. Rezidba nije obavezna, ali se primenjuje za podmlađivanje biljke. Uspeva na različitim tipovima zemljišta i pozicija.

Položaj: Puno sunce, polusenka ili hlad. Lokacija na suncu obezbediće najdublju boju lišća, ali nije neophodna za zdrav rast.

Zemljište: Nije probirljiv po pitanju zemljišta – raste od peskovitih do glinovitih zemljišta. Dobro podnosi neutralna, blago bazna i blago kisela zemljišta.

Potrebe za vodom: Umerene.

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine 1,5-2 i širine 1-1,5 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće su mladi listovi crvenkasto-bronzani.
  • Leto: Listovi su bordo-crvene boje.
  • Jesen: Listovi su bordo-crvene boje.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Physocarpus opulifolius “Red Baron” je prelep grm, idealan za ukrašavanje malih i srednjih vrtova, samostalan ili u mešovitim kompozicijama sa četinarskim i listopadnim žbunjem kontrastnih boja. Može se uzgajati i u žardinjerama. Dobar je za mešovite slobodnorastuće žive ograde. Pogodan i za sadnju u grupama na većim zelenim površinama.