Photinia x fraseri ”Corallina” na štapu – fotinija ”Corallina”

8.500,00 RSD

Photinia x fraseri ”Corallina” – fotinija ”Corallina” je jedan od najlepših varijeteta fotinije. Zimzleni je žbun sa crvenim listovima na vrhovima i zelenim ispod sa nazubljenim ivicama. Mlado lišće se pojavljuje na proleće u crvenim tonovima koje posle postaje bordo. Raste do 1,5 m u visinu i u širinu do 1 m. Cveta u aprilu i maju, sitnim, belim mirisnim cvetovima skupljenim u štitaste cvasti. Rezidbom se može oformiti kao malo drvo i vrlo je atraktivno. Dobro podnosi niske temperature, vetar, sušu i aerozagađenje. Za održavanje ovog uzgojnog oblika neophodna je redovna korekciona rezidba dva puta godišnje. Najviše joj odgovaraju osunčani i poluosunčani položaji, pošto u senci lišće nema intenzivno crvenu boju.

Položaj: sunčana ili poluosunčana pozicija

Zemljište: nije probirljiva, ali najviše joj pogoduju plodna, dobro drenirana i vlažna zemljišta

Potrebe za vodom: umerene

Izgled po sezonama:

  • Proleće: u proleće biljka je prekrivena sitnim krem cvetovima u gustim cvastima, a mladi listovi su intenzivno crvene boje.
  • Leto: iz cvetova se razvijaju bobice, a listovi menjaju boju u tamno zelenu.
  • Jesen: biljka je ispunjena sitnim bobicama.
  • Zima: zimzelena vrsta

Upotreba: Photinia x fraseri ”Coralline je zimzeleni žbun i jedan je od najlepših varijeteta fotinije. Ima crvene listove na vrhovima i zelenim ispod sa nazubljenim ivicama. Dobro podnosi orezivanje i uslove gradske sredine. Koristi se za formiranje atraktivnih živih ograda. Može se saditi pojedinačno ili u kombinaciji sa drugim biljkama.

 

Opis