Osmanthus heterophyllus “Goshiki” – Osmantus šarenolisni “Goshiki”

1.000,00 RSD

Osmanthus heterophyllus “Goshiki” – Osmantus potiče iz Japana i pripada porodici Oleaceae. Šarenolisni kultivar “Goshiki” ima sinonim “Tricolor”  i cenjen je zbog svog “trobojnog” lišća. Razvija se kao kompaktan zimzeleni žbun visine i širine do 1-1,5 m. Raste veoma sporo. Ima dekorativno ovalno kožasto zimzeleno lišće koje podseća na božikovinu. Mladi listovi na vrhovima grana su ružičasto-narandžasti na proleće, pa žućkasti, a starenjem postaku tamno zeleni prošarani krem-belim i sa istom bojom ivica. Od septembra do oktobra, mali belo-žuti cevasti cvetovi daju prijatan miris jasmina. Sakupljeni su u male bukete i prečnika su 2 do 5 mm. Nalaze se u osnovi listova. Nakon oplodnje, iz njih se razvijaju jajasti sitni plavo-crni plodovi.

Položaj: Osunčan, ali dobro podnosi i poluzasenjen položaj.

Zemljište: Najviše mu odgovaraju dobro drenirana bogata krečnjačka tla, ali uspeva na različitim tipovima zemljišta, neutralnim, čak i blago kiselim.

Potrebe za vodom: Umerene.

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine i širine do 1-1,5 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi na vrhovima grana su ružičasto-narandžasti na proleće, pa žućkasti, a starenjem postaku tamno zeleni prošarani krem-belim i sa istom bojom ivica. 
  • Leto: Listovi su sjajni i tamnozeleni sa krem ivicama.
  • Jesen: U ranu jesen biljka je ispunjena sitnim mirisnim cvetovima.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Osmanthus heterophyllus “Goshiki” je pogodan za sadnju u malim vrtovima, ali se može uzgajati i u žardinjerama. Veoma je lep u mešovitim kompozicijama sa drugim ukrasnim listopadnim i četinarskim žbunjem, začinskim biljkama i perenama, gde je odličan kontrast vrstama sa tamno-zelenim ili crvenim lišćem. Dobro podnosi rezidbu, pa se može koristiti za formiranje niske žive ograde koja je zbog šarenih listova atraktivna i u zimskom periodu. Veoma sporo raste, pa živice od ove biljne vrste ne treba često orezivati. Pogodan je i za topijarne forme ili formiranje minijaturnog drvceta.