Hibiscus syriacus “Variegata” – Sirijski hibiskus šarenolisni “Variegata”

850,00 RSD

Hibiscus syriacus “Variegata” – Sirijski hibiskus šarenolisni “Variegata” je izuzetno dekorativan kultivar atraktivan tokom cele vegetacije. Razvija se kao kompaktan žbun visine oko 2,5 m i širine do 1,5 m, ali se željena visina i oblik grma mogu formirati rezidbom. Redovna rezidba podstiče stvaranje gušćeg žbuna. Može se formirati i kao minijaturno drvo. Ovaj kultivar ima pepeljasto zelene listove sa krem belim ivicama, nešto krupnije nego druge sorte ove vrste. Cveta od jula do oktobra bordo-crvenim cvetovima koji se nikada ne otvaraju u potpunosti, nego ostaju na biljci poluotvoreni. Ovaj kultivar je otporan na mraz, letnje vrućine, sušu i gradsko aerozagađenje. 

Položaj: Osunčan

Zemljište: Toleriše različita zemljišta, ali mu najviše odgovaraju srednje plodna, laka, dobro drenirana tla neutralne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene. Ne toleriše veliku vlagu.

Dimenzije: Dostiže visinu oko 2,5 m i širinu do 1,5 m, ali se dimenzije biljke mogu regulisati rezidbom.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Iz pupoljka izlaze mladi svetlozeleni listovi.
  • Leto: Listovi su pepeljasto zelene boje sa krem belim ivicama. Na vrhovima grana je obilje bordo pupoljaka.
  • Jesen: Listovi su pepeljasto zelene boje sa krem belim ivicama. Na vrhovima grana je obilje bordo pupoljaka.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Hibiscus syriacus “Variegata” – Sirijski hibiskus šarenolisni “Variegata” je pogodan za sadnju u mešovitim kompozicijama sa drugim lišćarskim i četinarskim žbunjem. Redovnim oblikovanjem rezidbom se postižu izuzetno lepi oblici pogodni za soliterne položaje na travnjacima ili za gajenje u žardinjerama. Naročito je interesantan za žive ograde koje, iako listopadne, u letnjem periodu nemaju konkurenciju.