Hypericum patulum “Hidcote Gold”

440,00 RSD

Hypericum patulum “Hidcote Gold” je ukrasni kultivar poluzimzelene žbunaste vrste iz roda kantariona. Ova vrsta potiče iz Kine, ali je naturalizovana u Japanu, Tajvanu i Indiji, kao i u Australiji i Južnoj Africi. U prirodi se nalazi na nadmorskim visinama od 1200-3600 m na suvim i otvorenim staništima, posebno u šikarama, na padinama i liticama. Kultivar “Hidcote Gold” formira zaobljen i gust žbun, razgranat od osnove, visine i širine 1-1,5 m. Listovi su izduženi, tamnozeleni, dugi do 6 cm i poluzimzeleni, na crvenkastim vitkim grančicama. U blagim zimama traju do proleća. Cvetovi su krupni, prečnika do 6 cm, sa pet zlatnožutih latica. Prekrivaju biljku od juna do avgusta. Jednostavan je za gajenje, bez posebnih zahteva. Odlično podnosi rezidbu. Redovna rezidba podstiče stvaranje gušćeg žbuna koji naredne godine obilnije cveta. U predelima sa veoma oštrim zimama nadzemni deo biljke može da izmrzne, ali će se narednog proleća obnoviti iz podzemnog dela.

Položaj: Puno sunce ili polusenka.

Zemljište: Nije puno probirljiv po pitanju zemljišta. Može se gajiti na bilo kom zemljištu, čak i  krečnom, ako je dobro drenirano.

Potrebe za vodom: Umerene.

Dimenzije: Dostiže visinu i širinu 1-1,5 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće su mladi listovi nežno zeleni, a zreli postaju tamnozeleni.
  • Leto: Tokom celog leta je u cvetu.
  • Jesen: Na tamnozelenoj pozadini listova u ranu jesen se još javljaju cvetovi.
  • Zima: Ako je zima blaga, listovi ostaju na granama do proleća.

Upotreba: Hypericum patulum “Hidcote Gold”  je pogodan za gajenje u mešovitim kompozicijama sa drugim lišćarskim i četinarskim žbunjem i perenama, ali i u velikim saksijama na terasi ili balkonu. Često se od njega formiraju bordure uz staze.

Nema na stanju
 

Opis