Lagerstroemia indica “Pettite Pink”

2.400,00 RSD

Lagerstroemia indica “Pettite Pink” – Indijski jorgovan (Lagerstroemia indica L.) je vrsta iz porodice Lythraceae. Nalazi se u prirodi jugoistočne Kine, Koreje, Japana i Severne Australije. Listovi su eliptični, suženi na oba kraja, glatki i kožasti. Listopadna je vrsta, a jesenja boja lišća je spektakularna – od narandžasto-crvene do bordo-ljubičaste. Cvetovi su 3-4 cm široki, a latice na ivicama gusto naborane. Sakupljeni su u metličaste cvasti duge 6-20 cm, koje se nalaze na vrhovima grana. Biljka je toplijih i umerenih predela. Na temperaturi – 15 do – 17 vrhovi grančica stradaju. Krajem jeseni ili rano u proleće pre kretanja vegetacije poželjno je da se biljka jače oreže na nekoliko pupoljaka po grančici, da bi razvila gušću krošnju željenih dimenzija i obilnije cvetala. Kultivar “Pettite Pink” je patuljasti kultivar koji razvija visinu i širinu do 1,5 m. Ima cvetove ružičaste boje. Cveta od sredine leta do početka jeseni.

Položaj: Puno sunce. Na poluosunčanim položajima slabije cveta i ranjiviji je na gljivične bolesti.

Zemljište: Najviše mu odgovaraju plodna i sveža, dobro drenirana zemljišta neutralne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene. Odrasloj dobro ukorenjenoj biljci je dovoljno povremeno duboko zalivanje tokom letnjih meseci.

Dimenzije: Dostiže visinu i širinu 1,5 m, ako se ne orezuje.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi su crvenkasti, ali brzo menjaju boju u zelenu.
  • Leto: Listovi su tamno zeleni. Biljka cveta.
  • Jesen: Listovi su žute, narandžaste i crvene boje pred opadanje.
  • Zima: Listopadna je vrsta.

Upotreba: Lagerstroemia indica “Pettite Pink” – Indijski jorgovan “Pettite Pink”  je pogodan za soliternu sadnju ili u grupama. Može se saditi i u mešovitim kompozicijama sa drugim lišćarskim i četinarskim žbunjem na osunčanim položajima. Patuljasti rast ga čini pogodnim i za sadnju u žardinjerama.

 

Opis