Juniperus horizontalis “Lime Glow” – Polegla kleka “Lime Glow”

1.000,00 RSD

Juniperus horizontalis “Lime Glow” – Polegla kleka “Lime Glow” je kultivar polegle horizontalne kleke – Juniperus horizontalis, vrste poreklom iz severnih regiona SAD, što objašnjava njegovu izuzetnu izdržljivost. Raste relativno brzo i vremenom formira veliki tepih ljuskavih grana, prekriven veličanstvenim lišćem izuzetno atraktivne lajm-zelene boje koja zimi prelazi u tamno narandžu. Nakon 10 godina formira ležeći grm visine oko 30 cm i prečnika oko 1,5 m. Odrasla biljka dostiže 40 cm u visinu i oko 2,5 m u prečniku. Grane koje dodiruju zemlju mogu se ukoreniti, tako da jedno stopalo može pokriti veliko područje. Odličan je pokrivač tla za ukrašavanje nasipa i kamenjara. Vrlo je otporna na hladnoću i sušu, ali ne podnosi prekomerno vlažna zemljišta.

Položaj: Osunčan

Zemljište: Nije probirljiva po pitanju zemljišta, važno je da je dobro drenirano. Uspeva i na peskovitom i plitkom kamenitom zemljištu.

Potrebe za vodom: Umerene. Osetljiva je na veliku vlagu.

Dimenzije: Odrasla biljka dostiže 40 cm u visinu i oko 2,5 m u prečniku.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Boja mladih četina je krem-zelena.
  • Leto: Boja četina je lajm-zelena.
  • Jesen: U kasnu jesen boja četina pod dejstvom zimske hladnoće poprima bronzano-narandžastu nijansu.
  • Zima: Zimzelena vrsta. Boja četina je između zelene i bronzano-narandžaste.

Upotreba: Juniperus horizontalis “Lime Glow” – Polegla kleka “Lime Glow”  je pogodna za sadnju na škarpama za kontrolu erozije, u kamenjarima, kao pokrivač tla i za gajenje u saksijama na balkonima. Lepa je i u mešovitim kompozicijama sa drugim ukrasnim žbunjem i perenama kontrastnih boja. Vrsta je otporna i dobro podnosi orezivanje.