Jasminum nudiflorum Lindl. – Rani (zimski) jasmin

350,00 RSD

Jasminum nudiflorum Lindl. – Rani (zimski) jasmin pripada porodici Oleaceae i poreklom je iz severne Kine. Razvija žbun visine i širine do 3 m, sa pomalo anarhičnim grananjem. Grane su četvrtastog preseka, zelene, vitke i elastične, a na mestu na kom dotiču tlo, razvijaju adventivno korenje, pa brzo formiraju gust tepihPrekrivene su sitnim sjajnim kožastim tamnozelenim trodelnim listovima celog oboda, dužine oko 3 cm. Atraktivni su tokom celog vegetacionog perioda. Cvetovi su pojedinačni, jarko limun-žute boje, prečnika oko 2 cm, sa 5-6 latica, bez mirisa. Javljaju se duž prošlogodišnjih letorasta. Cvetanje počinje pre listanja, na golim granama, u januaru u blagoj klimi, a može se protezati do marta, u zavisnosti od godine. Vrsta je jednostavna za gajenje. Dobro podnosi uslove kontinentalne klime, topla leta i zimske mrazeve, a otporna je i na dim, prašinu i sušu. Odlično podnosi orezivanje.

Položaj: Puno sunce ili delimična senka.

Zemljište: Uspeva na svim tipovima zemljišta osim na teškim koja nisu ocedna. Najviše mu pogoduju plodna zemljišta neutralne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene. Otporan na sušu.

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine i širine do 3 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Biljka lista odmah nakon cvetanja.
  • Leto: Listovi su sjajni, tamno zeleni.
  • Jesen: Listovi su sjajni, tamno zeleni.
  • Zima: Listopadna vrsta, ali su grane stalno zelene. Pojedinih godina cveta već u decembru, a redovno u januaru i februaru, ponekad martu.

Upotreba: Jasminum nudiflorum Lindl. – Rani (zimski) jasmin ima veliku vrednost u vrtlarstvu kao jedna od retkih biljki koja cveta u sred zime ili rano u proleće u uslovima kontinentalne klime, kada većina gajenih biljaka nije naročito atraktivna. Zbog toga je treba imati u vrtu, bez obzira na njegove dimenzije ili na balkonu. Ova biljka je odličan pokrivač tla na kosinama. Ako je posađen na vrhu zida, grane padaju sa njega u dugačkim draperijama.

Nema na stanju
 

Opis