Clematis “Jackmanii” – Klematis “Jackmanii”

1.200,00 RSD

Clematis “Jackmanii” – Klematis “Jackmanii” je hibridna sorta nastala u Engleskoj 1862. godine kao rezultat složenih ukrštanja Clematis lanuginosa, kineske biljke sa krupnim cvetovima sa Clematis viticella ‘Atrorubens’, poreklom iz južne Evrope i Clematis diversifolia. Razvija se kao višegodišnja, poludrvenasta, grmolika kompaktna penjačica, pa joj je potrebno postaviti odgovarajući oslonac. Dostiže visinu 3-4 m i zauzima širinu od najmanje 1 m. Cveta na letorastima od juna do kraja leta, u uzastopnim talasima, krupnim cvetovima, prečnika do 15 cm, sa 4 (6) tamno ljubičaste latice. Centar cveta je ukrašen krunom kremastih prašnika. Cvetanje prate ukrasni pernati srebrnosivi plodovi koji opstaju do zime. Listopadno lišće je sastavljeno od 3 liske ovalnog oblika, jarko zelene boje.

Položaj: Osunčan ili poluzasenjen sa nekoliko sati direktnog jutarnjeg sunca

Zemljište: Nije probirljiv po pitanju zemljišta, ali mu najviše odgovaraju plodna i ocedna zemljišta neutralne reakcije. Treba izbegavajti azotna đubriva koja stimulišu listanje na štetu cveća.

Potrebe za vodom: Umerene. Zemljište oko klematisa ne treba zastirati malčem da bi se izbegla suvišna vlaga koja pogoduje razvoju gljivičnih oboljenja.

Dimenzije: Razvija se kao puzavica koja može da dostigne visinu 3-4 m, i zauzima širinu oko 1 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Iz drvenastog dela biljke se razvijaju letorasti koji nose lisne i cvetne pupoljke. Od kasnog proleća biljka cveta.
  • Leto: Cveta tokom celog leta
  • Jesen: Krajem jeseni lišće opada
  • Zima: Listopadna vrsta

Upotreba: Clematis “Jackmanii” – Klematis “Jackmanii” je puzavica pogodna za osunčane ili poluzasenjene delove vrsta ili balkona sa jutarnjim direktnim suncem, gde je treba gajiti uz oslonac. Veoma lepo izgleda posađen uz pergolu.

Kategorija:
 

Opis