Clematis “Jackmanii” – Klematis “Jackmanii”

1.200,00 RSD

Clematis “Jackmanii” – Klematis “Jackmanii” je hibridna sorta nastala u Engleskoj 1862. godine kao rezultat složenih ukrštanja Clematis lanuginosa, kineske biljke sa krupnim cvetovima sa Clematis viticella ‘Atrorubens’, poreklom iz južne Evrope i Clematis diversifolia. Razvija se kao višegodišnja, poludrvenasta, grmolika kompaktna penjačica, pa joj je potrebno postaviti odgovarajući oslonac. Dostiže visinu 3-4 m i zauzima širinu od najmanje 1 m. Cveta na letorastima od juna do kraja leta, u uzastopnim talasima, krupnim cvetovima, prečnika do 15 cm, sa 4 (6) tamno ljubičaste latice. Centar cveta je ukrašen krunom kremastih prašnika. Cvetanje prate ukrasni pernati srebrnosivi plodovi koji opstaju do zime. Listopadno lišće je sastavljeno od 3 liske ovalnog oblika, jarko zelene boje.

Položaj: Osunčan ili poluzasenjen sa nekoliko sati direktnog jutarnjeg sunca

Zemljište: Nije probirljiv po pitanju zemljišta, ali mu najviše odgovaraju plodna i ocedna zemljišta neutralne reakcije. Treba izbegavajti azotna đubriva koja stimulišu listanje na štetu cveća.

Potrebe za vodom: Umerene. Zemljište oko klematisa ne treba zastirati malčem da bi se izbegla suvišna vlaga koja pogoduje razvoju gljivičnih oboljenja.

Dimenzije: Razvija se kao puzavica koja može da dostigne visinu 3-4 m, i zauzima širinu oko 1 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Iz drvenastog dela biljke se razvijaju letorasti koji nose lisne i cvetne pupoljke. Od kasnog proleća biljka cveta.
  • Leto: Cveta tokom celog leta
  • Jesen: Krajem jeseni lišće opada
  • Zima: Listopadna vrsta

Upotreba: Clematis “Jackmanii” – Klematis “Jackmanii” je puzavica pogodna za osunčane ili poluzasenjene delove vrsta ili balkona sa jutarnjim direktnim suncem, gde je treba gajiti uz oslonac. Veoma lepo izgleda posađen uz pergolu.

Nema na stanju