Ceanothus x delilianus “Concha”

1.600,00 RSD

Ceanothus x delilianus “Concha” je hibridna sorta kalifornijskog jorgovana, kako ovu vrstu još zovu, nastala ukrštanjem C. ususus i C. papillosus, dve botaničke vrste poreklom iz Kalifornije.  Razvija se kao veliki žbun ili nisko drvo okruglaste nepravilne krošnje. Dostiže 2,5-3 m visine i širine. Njegovi prilično crvenkasti cvetni pupoljci pojavljuju se u martu-aprilu, na kraju grana, mešajući se u aprilu-maju-junu sa malim gustim metlicama procvetalih cvetova intenzivno plave boje, dajući sveukupni utisak ljubičaste krošnje. Obilno i mirisno cveta krajem proleća i početkom leta, tako da se od cvetova gotovo ne vide sjajni i izduženi tamno zeleni listići dugi 1-3 cm. Rezidba nije neophodna, ali je ova vrsta odlično podnosi, pa se može oblikovati. U uslovima blaže klime biljka je zimzelena.

Položaj: Puno sunce ili polusenka, zaklonjeno od hladnih vetrova i mraza.

Zemljište: Nije puno probirljiv po pitanju zemljišta, uspeva i na siromašnim i suvljim dobro dreniranim zemljištima.

Potrebe za vodom: Umerene. Otporan na sušu.

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine i širine do 2,5-3 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Krošnja je ružičasta od pupoljaka cveta, a kasnije ljubičasta od mešavine popoljaka i plavih otvorenih cvetova.
  • Leto: Krošnja je početkom leta plava od otvorenih cvetova, a kasnije tamno zelena fine teksture od sitnih sjajnih listova.
  • Jesen: Tamno zelena krošnja.
  • Zima: U uslovima blaže klime biljka je zimzelena.

Upotreba: Ceanothus x delilianus “Concha”  je pogodan za soliternu sadnju na travnjacima ili u mešovitim kompozicijama sa drugim ukrasnim listopadnim i četinarskim žbunjem, začinskim biljkama i perenama, gde je odličan kontrast vrstama sa žutim, svetlo zelenim ili crvenim lišćem. Za razvoj i obilno cvetanje mu je dovoljno malo zemlje, pa se uspešno može gajiti i u većim žardinjerama.

 

Nema na stanju
 

Opis