Castanea sativa Mill. = C. vesca Gaertn. – Pitomi kesten

1.400,00 RSD

Castanea sativa Mill. = C. vesca Gaertn. – Pitomi kesten je toploljubiva vrsta poreklom iz jugoistočne Evrope i Male Azije. Dugovečna je vrsta i neki primerci dožive 500 do 1000 godina. Raste 20-30 m visine sa bujnom i širokom krošnjom. Kora je glatka i sivosmeđa. Listovi su duguljasti, lancetasti, krupno nazubljeni, dugi 8-28 cm i široki 3-9 cm, sa lica goli, a na naličju dlakavi. Cvetovi se pojavljuju u junu, kada su listovi već potpuno razvijeni. Muški cvetovi stoje u žućkastim čupercima na dugim resama. Ženski cvetovi stoje pri dnu tih resa ili u pasuhu listova, pojedinačno ili u manjim grupama, a do jeseni se iz njih razvijaju bodljikave kupule koji odvraćaju predatore od semena i koje sadrže smeđe, na površini sjajne, polukuglase ili zaobljeno-pljosnate oraščiće koji dozrevaju u oktobru. Plod ima dve kore: spoljni, sjajni braon deo i unutrašnja kožica prilepljena za plod. Unutra se nalazi jestivi, kremasto-beli deo razvijen od kotiledona. Pitomi kesten je stranooplodna vrsta, što znači da biljka ne može sama da se opraši, zbog čega je neophodno unakrsno oprašivanje. Često strada od patogene gljivice Cryphonectria parasitica koja izaziva kestenovu plamenjaču i od Phytophthora cambivora i Phytophthora cinnamomi, koje izazivaju mastiljavu bolest (manifestuje se crnim eksudatima u osnovi debla), koja se češće javlja kod drveća na vlažnim zemljištima, a micelija napada koren i rezultira uvenućem lista i sušenjem biljke. One su u Evropi uništile većinu populacije kestena u 20. veku. Danas postoje sorte otporne na mastiljavu bolest. Osim toga, postoji i jedna ozbiljna štetočina koju je teško suzbiti – osa Dryocosmus kuriphylus, vrsta poreklom iz Azije, koja je nedavno uvedena u južnu Evropu. Pitomi kesten treba razlikovati od divljeg kestena (Aesculus hippocastanum), sa kojim nije u srodstvu, samo im plodovi pomalo liče, ali kod divljeg kestena nisu pogodni za ljudsku ishranu.

Položaj: Pitomom kestenu je potrebna blaga klima. Voli toplotu i potreban mu je dug vegetacioni period. Osetljiv je na kasne proleće i rane jesenje mrazeve, pa treba birati zaštićene položaje. U šumskim uslovima podnosi umerenu zasenu.

Zemljište: Dobro uspeva na dubokom dereniranom zemljištu kisele reakcije pH vrednosti između 4,5 i 6. Ne podnosi krečno ni zbijeno glinovito zemljište.

Potrebe za vodom: Umerene. Poptrebna je konstantna umerena vlaga. Ne podnosi sušu ni previše vlažno tlo.

Dimenzije: Dostiže visinu 20-30 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće su mladi listovi svetlo zeleni.
  • Leto: Listovi su zelene boje, a na biljci dominiraju zelene bodljikave kupule plodova.
  • Jesen: Listovi poprimaju žutu boju. Plodovi sazrevaju u oktobru.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća, a nekad se suvi listovi zadržavaju do proleća.

Upotreba: Castanea sativa Mill. = C. vesca Gaertn. – Pitomi kesten se gaji zbog plodova, ali je i veoma dekorativna vrsta pa se ponekad može videti i u parkovima u predelima gde klima to dozvoljava.

Nema na stanju
Kategorija:
 

Opis