Campanula portenschlagiana Roem. & Schult. – Zvončić

200,00 RSD

Campanula portenschlagiana Roem. & Schult. – Zvončić je višegodišnja zeljasta biljka iz botaničke familije Campanulaceae. Poreklom je sa planina južne Evrope. Listovi su svetlo zeleni, sitni, okruglasti sa nazubljenim ivicama. Biljka razvija visinu oko 15 cm. Stvara kompaktan tepih koji je veoma dekorativan od juna do sredine jula kada je potpuno prekriven plavoljubičastim zvezdastim cvetićima. Uobičajeno je da cvetanje zastane leti, kada je suvo i toplo, ali se može ponovo nastaviti u septembru. Zvončići su veoma otporni i nisu zahtevni za uzgajanje. Jednom posađeni, brzo se šire i kompaktno prekrivaju tlo, pa sprečavaju razvoj korova.

Položaj: Osunčan ili poluzasenjen

Zemljište: Dobro uspeva na dobro ocednom baštenskom zemljištu koje je srednje obezbeđeno hranljivim mineralnim materijama i humusom, neutralne reakcije. Previše nađubrena zemljišta i puno prihrane azotnim đubrivima mu škode i čine lisne rozete mekim i manje otpornim na gljivična oboljenja.

Potrebe za vodom: Umerene, osetljiv na suviše vlage u zemljištu.

Dimenzije: Biljka razvija visinu oko 15 cm

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mlado lišće je svetlo zeleno, krajem proleća biljka počinje da cveta cveta.
  • Leto: Do sredine jula je u cvetu
  • Jesen: Lisna rozeta svetlozelenih listića
  • Zima: Poluzimzelena vrsta

Upotreba: Campanula portenschlagiana Roem. & Schult. – Zvončić se koristi u kombinacijama sa drugim perenama, gde dominira kompozicijom u vreme cvetanja. Pogodan je i za formiranje bordura, kao pokrivači tla ili u kamenjarima. Može se uzgajati i na balkonima. Zvončići su i medonosne vrste i rado ih posećuju pčele, ali su za puževe repelenti, pa posađeni u blizini povrtnjaka štite gajene vrste od puževa, odbijajući ih. Poželjni su u organskoj proizvodnji povrća na okućnici.