Buddleia davidii “Royal Red” – Davidova budleja, letnji jorgovan “Royal Red”

Buddleia davidii “Royal Red” – Davidova budleja ili letnji jorgovan, kako se ova vrsta još naziva kod nas, je izuzetno dekorativan i cenjen žbun zbog veoma krupnih piramidalno-metličastih cvasti i duge sezone cvetanja od juna do oktobra. Mirisni cvetovi privlače leptire, pa se biljka često naziva i leptirov žbun. Listovi su takođe veoma dekorativni, tamno zeleni sa lica, srebrnasti sa naličja, eliptični, zašiljeni. Listopadna je vrsta, ali pri blažim zimama može da se ponaša kao poluzimzelena. Osim toga, ova vrsta je veoma otporna na mraz, letnje vrućine, sušu i gradsko aerozagađenje. Redovna rezidba podstiče stvaranje gušćeg žbuna. Takođe je važno i zakidanje precvetalih cvetova kako bi fenofaza cvetanja trajala duže. Sorta “Royal Red” je vrhunska američka sorta, dobijena 1942. godine. Razvija se kao žbun visine oko 3,5 m i širine oko 4 m, sa lučnim letorastima koji nose dugačke uske cvasti jarko ružičasto-crvene boje dužine do 30 cm. Jedna je od najcrvenijih sorti budleje. U centru svakog cveta se nalazi crveno-narandžasto “oko”. Brzo raste.

Položaj: Osunčan

Zemljište: Toleriše različita zemljišta, ali joj najviše odgovaraju srednje plodna, laka, dobro drenirana tla neutralne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene.

Dimenzije: Dostiže visinu oko 3 m i širinu oko 4 m, ali se dimenzije biljke donekle mogu regulisati rezidbom.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće iz pupoljka izlaze mladi srebrnastozeleni listovi.
  • Leto: Listovi su tamno zelene boje, sa naličja srebrnasti, a na vrhovima grana je obilje krupnih cvasti.
  • Jesen: Listovi su tamno zelene boje, sa naličja srebrnasti, a na vrhovima grana je obilje krupnih cvasti.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća, a za vreme blažih zima deo listova se zadržava na granama.

Upotreba: Budleja “Royal Red” je pogodna za sadnju u mešovitim kompozicijama sa drugim lišćarskim i četinarskim žbunjem na osunčanim položajima ili u slobodnorastućim živim ogradama.

 
Out of stock
 

Опис